Mosaid claimt dat de bedrijven inbreuk maken op zijn patenten die gebruikmaken van de 802.11-communicatiestandaard, ook wel bekend als wifi. Het gaat om zes patenten, meldt het bedrijf uit de stad Ottawa. "We vinden dat alle bedrijven die producten aanbieden die de Wifi-standaard implementeren een licentie op onze draadloze patenten moeten afsluiten", aldus Mosaid-directeur John Lindgren.

20 jaar oud

Enkele van zijn patenten zijn al 20 jaar oud en gaan vrij algemeen over telecommunicatietechnieken. Mosaid is de zaak op 16 maart in Texas gestart. De 17 bedrijven die door Mosaid zijn aanklaagd zijn: AsusTek, Atheros, Canon, CSR, Dell, Digi International, Huawei, Intel, Lexmark, Marvell, Murata, Ralink, Realtek, Research In Motion, Wasp Barcode Technologies, Wistron en Venture Research.

100 miljoen dollar

Het bedrijf claimt sinds 2008 licentiedeals te hebben gesloten met 15 bedrijven. Met die deals is "significant meer dan 100 miljoen dollar" gemoeid, zegt een woordvoerder van het bedrijf tegen de Ottawa Business Journal.

Mosaid heeft een jaarbudget van tussen 5 en 10 miljoen dollar voor het voeren van rechtszaken over patenten, schrijft de lokale krant. Het bedrijf bestaat 36 jaar en heeft 50 medewerkers en meer dan tweeduizend patenten geregistreerd.

Andere wifi-patentzaken

Mosaid is niet het enige bedrijf dat vanwege wifi-patenten rechtszaken voert om licenties af te dwingen. Het bedrijf WiLAN, eveneens uit Ottawa, heeft in 2007 al Apple, Dell, HP en 17 andere bedrijven aangeklaagd vanwege zijn aan wifi gerelateerde patenten.

Ook de Australische tegenhanger van TNO, de CSIRO, voert een juridische strijd rond zijn wifi-patenten, die het begin 1996 heeft verkregen. CSIRO klaagde vorig jaar nog de grootste drie Amerikaanse operators en drie grote pc-makers aan. De organisatie bedong eerder met succes een schikking met andere fabrikanten.