Vanaf vandaag biedt Microsoft alleen nog Vista aan, met een uitzondering voor kleine laptops en goedkope pc's die Vista niet kunnen draaien. Zoals bekend biedt Microsoft echter een downgrade-optie waarbij gebruikers van Windows Vista Business of Windows Vista Ultimate met de hulp van Microsoft kunnen terugschakelen naar Windows XP.

Verschillende computerbouwers maken van deze optie gebruik om toch XP te installeren op desktops. Wie een licentie voor een van de twee Vista-versies aanschaft, heeft recht zijn besturingssysteem zelf uit te kiezen, zo is de gedachte. Zo maakten Dell en HP eerder al bekend de downgrade op verzoek van de klant vooraf uit te voeren. En bijvoorbeeld Lenovo levert een recovery-cd mee om terug te schakelen naar XP.

XP als image

Dell gaat nu nog een stapje verder in het pushen van Windows XP. De downgrade-optie heeft van Dell de naam 'Windows Vista Bonus' meegekregen. Daarnaast heeft Dell nog een tweede mogelijkheid gevonden om XP te blijven verkopen. Met Dells Custom Factory Integration (CFI) wordt XP bij de eindklant als image uitgerold op nieuwe systemen. Dell zegt dat die mogelijkheid een extra service is die partners kunnen verlenen aan hun klanten.

Hamsteren

En wie echt geen Vista wil kan tot slot nog terecht bij de verschillende verkoopkanalen die de afgelopen maanden XP zijn gaan hamsteren. Verwacht wordt wel dat de prijs van deze exemplaren zal stijgen naarmate de voorraad op raakt.

Voor wie Windows XP geïnstalleerd heeft en echt niet over wil stappen naar Vista is er niets aan de hand. Microsoft heeft onlangs aangegeven de ondersteuning voor XP te verlengen tot 8 april 2014, in plaats van 2009. Tot die tijd zullen er cruciale updates uitkomen die bijvoorbeeld eventuele veiligheidslekken dichten. Vreemd genoeg is daarmee de datum voor ondersteuning van Windows XP Home langer dan die van Windows Vista Ultimate.

Bron: Techworld