Microsoft is vandaag gestart met het Ecosystem Readiness Program voor partners die hard- en software willen ontwikkelen voor Windows 7 en Windows Server 2008 R2. PC-ontwerpers en -bouwers en softwaremakers kunnen participeren. Daartoe staat onder meer de bètaversies van beide operating systems ter beschikking. Partners krijgen tevens de beschikking over ontwikkel- en testtoolkits, technische documentatie en een applicatietestlab via Microsoft Connect.

Microsoft wil de samenwerking met partners al in een vroeg stadium vormgeven, zegt Mike Nash, corporate vicepresident van Windows Product Management op de Microsoft-website. In het verleden deelde Microsoft ideeën over nieuwe operating systems alsof het al vaststaande feiten waren, terwijl de uiteindelijke versie toch anders in elkaar bleek te steken. Dat gaf onzekerheid bij partners over het instapmoment voor de ontwikkeling van eigen producten. Nash zegt daarvan geleerd te hebben. Nu komt er een API-complete versie van Windows 7 ter beschikking van partners. Die API zal niet meer veranderen, zegt Nash.

Na Vista geen problemen meer

In Windows 7 en de tweede versie van Server 2008 zijn nieuwe technieken opgenomen, als BranchCache en Direct Access, beide bedoeld voor betere onderlinge communicatie. Windows 7 krijgt daarnaast uitgebreide mogelijkheden voor gebruik van touch screens. Overigens, zegt Nash, de meeste drivers en applicaties die kunnen draaien op Windows Vista, zouden tevens geen problemen moeten hebben met Windows 7. Bij de lancering van Vista bleken talloze drivers niet compatibel omdat Microsoft na XP een nieuwe drivermodel overstapte.

Bron: Channelworld.nl