Het goede nieuws voor pc-fabrikanten: in 2010 zullen meer pc's worden verscheept. Het slechte nieuws: de voorspelling voor 2009 is weer naar beneden bijgesteld. Dat is in teneur van de laatste voorspelling van marktonderzoeker IDC.

Dieptepunt

Volgens het rapport zit de pc-markt nu op z'n dieptepunt. Het eerste half jaar van 2009 worden 8 procent minder pc's verscheept. Daarna zal het een beetje opklaren, want voor 2009 in zijn geheel wordt een daling van 4,5 procent voorspelt. Een tikje meer dan de -3,8 procent die IDC in december 2008 nog voorzag.

In 2010 gloort er weer licht aan de horizon. Dan is er weer een opwaartse lijn, voorspellen de martktvorsers van IDC. In 2010 zullen ruim 300 miljoen pc's verscheept worden, een groei van 6,7 procent ten opzichte van 2009. Daarna zal de groei weer in de dubbele cijfers belanden. Vooral verkopers van laptops gaan vanaf volgend jaar een gouden tijd tegemoet.

Minder recessiegevoelig

De huidige daling in de pc-markt komt na "een periode waarin de markt elk jaar minstens 10 procent groeide", zegt IDC-directeur Loren Loverde. Toch denkt IDC dat pc's minder recessiegevoelig zijn dan bij de vorige crisis in 2000. "Zeker, dit is de grootste financiële klap in een lange tijd. Maar pc's zijn veel belangrijker en goedkoper dan ze voorheen waren. Een gemiddelde pc kost maar de helft van wat het in 2000 kostte, en prijzen dalen nog steeds. Daardoor zal pc minder snel lijden onder de moeilijke economische tijden", aldus IDC.

IDC is aanzienlijk positiever dan Gartner, een andere marktonderzoeker. Gartner voorspelde vorige week een verkoopdaling van 11,9 procent in 2009.