De stijging is geboekt ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2008, aldus analistenbureau Gartner. In 2008 was het vierde kwartaal erg slecht door de economische crisis, dit maakt de groei in verhouding groot.

Vooral de Amerikaanse en Aziatische markt profiteren van de groei. In Europa, Afrika en het Midden-Oosten (EMEA) zette de crisis later in en is het herstel dan ook minder scherp merkbaar. Wel was er in Europa (en EMEA) voor het eerst sinds drie kwartalen een groei te zien. Ditzelfde geldt voor Zuid-Amerika en Japan.

Netbooks

Volgens Gartner komt veel groei door de komst van de netbooks en mini-notebooks. "Door de economische crisis zijn kopers extreem gevoelig geworden voor prijzen", zegt Mikako Kitagawa, analist bij Gartner. Volgens haar heeft het uitbrengen van Windows 7 ook goed gewerkt als marketingvehikel tijdens de feestdagen. Het nieuwe besturingssysteem zorgde op zichzelf echter niet voor een toename in pc-verkopen.

HP blijft de grootste pc-producent en verkocht in het vierde kwartaal van vorig jaar bijna 15 procent meer pc's dan in hetzelfde kwartaal in 2008. In de cijfers zijn desktops, mobiele pc's en X86-servers meegenomen. Acer bezet de tweede plek en steeg zelfs 41 procent ten opzichte van 2008. Dell is derde en boekte een groei van slechts 5,7 procent. Daarachter volgen Lenovo (plus 42 procent), Toshiba (plus 31 procent) en de resy van de fabrikanten die samen gemiddeld 26 procent groeiden.

Vier procent stijging in Europa

Acer is marktleider in het goedkope segment van computers die minder dan 500 dollar kosten. De tegenvallende cijfers van Dell zijn volgens Gartner te wijten aan een slechte prijsstelling, die was minder agressief dan die van de concurrentie, om de winst te bewaken.

In de EMEA-regio werden in het vierde kwartaal van 2009 29,7 miljoen pc's verkocht, een stijging van 3,9 procent. Dit steekt schril af bij de Amerikaanse groei. In de VS werden 19,8 miljoen pc's verkocht, wat een stijging van 26,5 procent inhoudt.