De al instortende pc-markt zet die negatieve trend door. De verkoop voor dit jaar komt naar verwachting uit op een daling van 10,1 procent, voorspelt onderzoeksbureau IDC. Eerder gingen analisten nog uit van een pc-neergang van 9,7 procent. De verkoop van pc's (inclusief pc-tablets en hybride laptops) aan consumenten trekt de kar het ravijn in; met een verkoopinstorting van zo'n 15 procent.

Na rampzalig oudjaar volgt slecht nieuwjaar

Dit is de grootste daling ooit in het bestaan van de pc-markt. De verwachte verkoop voor heel 2013 komt uit op het niveau van 2008 (314,8 miljoen stuks), meldt Webwerelds Amerikaanse zustersite PCworld. De verkoop van zakelijke pc's zakt minder erg in: met 'slechts' ongeveer 5 procent.

Het is niet alleen een slecht oudjaar wat de pc-leveranciers staat te wachten. Volgens IDC brengt het nieuwe jaar niet veel verbetering. Voor 2014 voorspelt de marktmeter een verkoopkrimp van 3,8 procent. "Misschien wel het grootste probleem voor toekomstige vraag naar pc's is een gebrek aan redenen om een ouder systeem te vervangen", stelt hoofdanalist Jay Chou van IDC in een verklaring bij de naar beneden bijgestelde pc-prognoses.

Verlossing door Windows 8.1?

Windows 8.1 heeft tot op heden niet voor een opleving van de pc-verkoop gezorgd. De wereldwijde pc-koning Lenovo voorziet dat wel, die groeiende gigant in de krimpende markt bejubelt de nieuwe versie van Microsofts besturingssysteem. Vanaf februari rust Lenovo al zijn pc's en tablets uit met 8.1.

Ondertussen is de pc nog altijd populair qua uren van gebruik, meer dan zijn goedverkopende concurrenten de smartphone en de tablet. Laatstgenoemde omvat toestellen met Google's mobiele besturingssysteem Android en de iPad van Apple. Het pc-gebruik neemt wel gestaag af, constateert IDC. Bovendien blijft de levensduur van pc's toenemen, zodat ze langer in gebruik blijven.

Meer magere jaren in het vooruitzicht

Dit ondanks pogingen van leveranciers om nieuwe modellen te differentiëren, zodat consumenten en bedrijven verleidt worden tot nieuwe aankopen. Voorlopig gaat dat echter niet in grote getalen gebeuren, voorspellen de analisten van IDC. Het bloeden van de pc-markt wordt pas tegen 2017 gestremd: dan komt de verkoop uit op een daling van maar 0,4 procent. Het aantal verkochte pc's stabiliseert dan op ongeveer 300 miljoen stuks.

Misschien dat 2015 even een minieme groei laat zien, na weer daling in 2014:

Via: IDC.