De verkopen van desktops en notebooks in Europa blijven ver achter bij de verwachtingen. Spelers als Lenovo en HP houden het net droog maar voor Acer en Asus is het dweilen met de kraan open, Acer ziet zijn verkopen in aantallen met 20 procent dalen ten opzichte van vorig jaar, terwijl Asus liefst 40 procent achteruit gaat.

En dat heeft zijn effect op de markt voor de rest van het jaar. Volgens DigiTimes liggen de hardwareleveranciers en de winkelketens met elkaar overhoop nu de voorraden aan onverkoopbare pc's zich opstapelen in de Europese magazijnen en distributiecentra. De leveranciers willen dat de winkelketens de pc's verkopen tegen dumpprijzen, maar de retailers weigeren.

Wordt Windows 10 redding of natte scheet?

De opmerkelijke conclusie die DigiTimes trekt is dat consumenten hun hardwareaankopen uitstellen in afwachting van Windows 10, maar tegelijkertijd denkt de Taiwanese techroddelsite dat Windows 10 de pc-industrie niet zal helpen omdat het upgraden van Windows op de oude hardware naar het nieuwste besturingssysteem immers gratis wordt.

In ieder geval zijn de problemen voor de leveranciers hoe dan ook groot. Zo groot dat verwacht wordt dat Intel zijn streefdatum van juni 2016 voor wat betreft de 10 nanometer Cannonlake-processoren niet gaat halen. Of liever gezegd, niet wil halen. Want eerst zullen er toch genoeg pc's moeten worden verkocht met de -ook al vertraagde- Skylake-processoren. De desktopversie daarvan komt nu pas in deze zomer uit, terwijl de notebookversie in het laatste kwartaal op de markt verschijnt.