Dit stelt IDC in een juichende voorspelling gedaan over de wereldwijde pc-markt. Volgens het onderzoeksbureau komt de grote groei weer naderbij. Die voorspelling is mede gebaseerd op de toename van de pc-verkoop in het derde kwartaal van dit jaar.

IDC stelt dat de back-to-school periode in augustus-september de pc-markt het broodnodige duwtje in de rug heeft gegeven. Na drie achtereenvolgende kwartalen van dalingen is in het derde kwartaal voor het eerst weer groei gezien. Weliswaar met een bescheiden 2,3 procent, maar de markt pikt op dit moment elk positief signaal sterk op.

Consumentenlaptops

Draagbare pc’s voor consumenten blijven zoals verwacht de motor in de markt, met een stijging in aantallen verkochte machines van 33,5 procent. Dat is in vergelijking met het derde kwartaal van vorig jaar. Daar staat tegenover dat desktops minder in trek zijn en dat de zakelijke markt nog steeds de hand op de knip houdt. Wel signaleert IDC dat de daling in de zakelijke uitgaven wat afneemt. Het onderzoeksbureau ziet daarin een teken dat het beter zal gaan in de komende kwartalen.

Netbooks doen het nog steeds goed; de verkoop van die mini-laptops is 37 procent gegroeid in vergelijking met het tweede kwartaal van dit jaar. Het aandeel van netbooks in het gehele consumentennotebooksegment is inmiddels al gestegen naar 28 procent. Vorig jaar was dat nog 14 procent. Wel verwacht IDC dat de groei van de netbooks nu afremt, mede doordat de consument meer keuze heeft voor ultralichte maar toch betaalbare notebooks.

Zware concurrentie

IDC zegt dat de pc- producenten nog steeds in een zware concurrentiestrijd zijn verwikkeld. De leveranciers zetten agressieve promotiecampagnes in en brengen in hun producten meer functies tegen lagere prijzen. Ultradun design, LED-technologie en touchscreens zullen de voorspelde groei een impuls geven, stelt IDC.

De marktvorser verwacht dat de zakelijke markt pas in de tweede helft van 2010 weer substantieel zal groeien. “Het ouder wordende machinepark bij organisaties zal moeten worden vervangen. Daarnaast blijft de gemiddelde prijs voor een pc dalen. Die factoren zullen uiteindelijk de sleutels zijn voor het herstel van de zakelijke markt”, zegt Richard Shim, onderzoeksmanager voor de pc-markt bij IDC.

2013

“De combinatie van een herstellende zakelijke markt en een gezonde consumentenmarkt zal leiden tot groei met dubbele cijfers in 2013.” IDC verwacht over 2010 10,3 procent groei, in 2011 12 procent, in 2012 11,9 procent en in 2013 10,3 procent.

Bron: Channelworld.