Volgens Gartner heeft de markt voor mobiele telefoons de minste klappen gehad van de economische crisis. Eerder voorspelde het onderzoeksbureau dat die markt dit jaar met 12 procent zou dalen, maar dat is nu teruggebracht naar 8 procent.

Met name de verkoop van ‘gewone’ mobiele telefoons in opkomende markten, vooral China, dragen daaraan bij. Daarnaast is er de stijgende populariteit van smartphones in Westerse landen. Gartner voorspelt een duurzame groei vanaf het eerste kwartaal van 2010.

Zakelijke markt zit dwars

De pc-markt blijft het moeilijk houden, zegt Gartner. Een echt herstel is hierin pas te verwachten in het derde kwartaal van 2010. Hoewel de consumentenvraag minder inzakte dan eerst werd verwacht, is de invloed van de blijvend zwakke vraag uit de zakelijke markt dusdanig dat de totale markt daardoor blijft kwakkelen.

De markt voor consumentenelektronica ziet pas weer groei in het tweede kwartaal van volgend jaar. Ondanks de populariteit van lcd tv's en Blu-ray dvd-spelers verliep de verkoop van andere apparaten maar moeizaam. Dat zal vanaf het tweede kwartaal van 2010 weliswaar beter gaan, maar toch verwacht Gartner pas in het eerste kwartaal van 2011 groeicijfers zoals we van voor de recessie gewend zijn.