Terwijl concurrent Dell de beurs verlaat en zich beperkt tot Windows op x86-processors, slaat Acer een ander pad in. De pc-maker laat zich er op voorstaan dat het de grootste is in de consumentenmarkt en vestigt zijn hoop op de BYOD-trend (Bring Your Own Device). Daartoe vertrouwt Acer niet blind op de consument, om zijn hardware binnen te brengen bij bedrijven, maar stort het zich specifiek op de zakelijke markt.

Tablet, smartphone, alternatief OS

"De pc-markt beleeft nu de grootste beroering sinds 1994", zegt topman Walter Deppeler van Acer. Hij schetst de moeilijke tijden die de pc-industrie nu meemaakt bij de presentatie van de nieuwe, bedrijfsgerichte strategie van het bedrijf. De computerproducent gaat nu ook gericht de zakelijke markt benaderen. Daarvoor biedt het consumentgerichte apparaten met bedrijfsmatige functies, voor bijvoorbeeld beter beheer op afstand en daarmee een lagere TCO (total cost of ownership).

Tegelijk met de aankondiging van de nieuwe focus op de bedrijfsmarkt onthulde Acer ook nieuwe systemen. Daaronder laptops, tablets en convertibles met Windows 8. De pc-maker zet echter niet volledig in op dat Microsoft-besturingssysteem. Deppeler stelt dat de pc-markt niet alleen te maken heeft met veranderende vormen van de traditionele computer. Daarmee verwijst hij naar de populariteit van tablets, naast ook smartphones. Die apparaten zijn volgens hem 'top of mind' bij consumenten.

Android en Chrome OS versus Windows

De pc-markt maakt nu ook een verschuiving mee wat besturingsystemen betreft. Op de tablet- en smartphonemarkt zijn Apple's iOS en Google's Android de grote spelers. Acer benadrukt het complete bereik van zijn productportfolio: van Android-smartphones via tablets naar thin clients en pc's naast nog workstations en zelfs servers.

Zakelijke klanten kunnen naast Windows 8 ook kiezen voor Windows 7, maar op tablet- en laptopgebied houdt Acer de opties breder. Naast Android biedt de hardwareleverancier ook Chrome OS, het andere besturingssysteem van Google. "Windows 8 maakt een langzame start", stelt Deppeler die aangeeft dat er nog veel werk valt te verrichten voor die huidige Windows-versie.