De verkoop van tablets en smartphones van Lenovo levert voor het eerst méér op dan die van traditionele pc’s. De Chinese fabrikant, die floreert dankzij zijn populariteit in de gigantisch grote en opkomende Chinese markt, is tegelijkertijd de grootste pc-maker ter wereld, nadat het HP dit jaar van de troon stootte.

Een teken aan de wand voor de tanende pc-markt, die volgens Lenovo-CEO Yang Yuanqing echter essentieel blijft. “Ik vind dat de pc een krachtiger en multifunctioneel apparaat is. Mensen blijven dit product nodig hebben", zegt hij tegen Webwerelds zustersite PCWorld. "Het is nog altijd een 200 miljard dollar industrie.”

'Pc plus-bedrijf'

Lenovo boekte het afgelopen kwartaal een netto winst van 174 miljoen dollar, op een omzet van 8,8 miljard. Dat is 23 procent, ofwel 33 miljoen dollar, meer winst dan in dezelfde periode vorig jaar. Ook de omzet is op jaarbasis met 10 procent gegroeid, blijkt uit de de laatste kwartaalcijfers van het bedrijf.

Het Chinese bedrijf omschrijft bij de bekendmaking van die cijfers hoe het in rap tempo transformeert naar wat zij zelf een "pc plus-bedrijf" noemen. Lenovo is nu de op twee na grootste leverancier van smart-connected devices, dus inclusief pc’s, smart-tv’s, smartphones en tablets. Qua smartphones moet het nog mondiaal slechts drie leveranciers voor zich dulden.

Coming to Europe soon

De meeste pc’s, smartphones en tablets verkoopt het bedrijf in China, maar ook in landen daaromheen, zoals Rusland en India, groeit het hard door. De volgende stap zal zijn naar West-Europa en Amerika.

Ondanks de worstelende pc-markt groeit Lenovo sterk dankzij de focus op thuisland China, waar het 42 procent van zijn omzet haalt. Qua smartphones verkoopt alleen Samsung nog meer toestellen in China, blijkt uit de laatste cijfers van Canalys.

De Chinese markt is zo groot dat het substantiële marktaandeel in China er voor zorgt dat Lenovo de op drie na grootste smartphone-verkoper ter wereld is. Lenovo’s smartphone-verschepingen groeiden jaar-op-jaar met 131 procent naar 11,3 miljoen stuks.

Het geheim?

Het geheim van pc-marktleider Lenovo is het doorgaan met verkopen van Windows 7-pc’s, denkt althans techjournalist Woody Leonard. Dit zou het verschil maken omdat concurrent-leveranciers zoals HP daar na de komst van Windows 8 al snel mee stopte.

Daarnaast stelt Lenovo zich niet terughoudend op wat betreft het downgraden van nieuwe pc’s van Windows 8 naar Windows 7. Vooral bedrijven wordt geen strobreed in de weg gelegd.