De wereldwijde pc-markt zal dit jaar met 1,2 procent dalen en een dergelijke daling is niet meer voorgekomen sinds 2001. In de afgelopen 11 jaar bleef het aantal verkochte computers steeds maar stijgen en ondanks de crisis die in 2008 volledig losbarstte groeide elke jaar het aantal pc's in de markt. Die tijden zijn nu voorbij.

Volgens cijfers van iSupply daalt het aantal computers dat uit de fabriek komt dit jaar met 4,1 miljoen stuks. Wel ziet het onderzoeksbureau nog drie onzekerheden die dat cijfer nog gunstig of ongunstig kunnen beïnvloeden. Zo komt Windows 8 uit, worden de ultrabooks nog steeds gehypet en komt er een stortvloed aan nieuwe en betere pc-vervangers in de vorm van tablets en smartphones op de markt.

Windows 8: redder van de pc?

iSupply weet niet helemaal wat het nu moet verwachten van de komst van Windows 8. Gaat dat nieuwe besturingssysteem van Microsoft nu wel of niet een zetje geven in de rug van de pc-verkopen? Ook wat betreft de ultrabooks, die nauwelijks voet aan de grond krijgen in de consumentenmarkt, blijft de toekomst onzeker. De prijs is in deze economische omstandigheden niet bepaald aantrekkelijk.

iSupply telt de tablets niet mee in de pc-verkopen. Daardoor heeft de populariteit van vooral de iPad directe impact op de totale verkoop van pc's in de cijfers van het onderzoeksbureau. De komst van Windows 8 in combinatie met de blijvende stroom aan ultrabooks zou iets van de dalende pc-verkopen kunnen goedmaken, maar de concurrentie met de tablets lijkt verloren.