Dat wordt direct de belangrijkste nieuwe functionaliteit in de komende versies van de pdf-applicaties van het bedrijf, Acrobat en Reader. Vandaag kondigt het bedrijf Acrobat 9 en Reader 9 aan. Beide pakketten zijn vanaf juli verkrijgbaar, terwijl de publieke bèta’s vandaag gestart worden.

Met de Flash-functie is het mogelijk om .swf-filmpjes te embedden in de documenten. Daarvoor is voor de nieuwste versie van Reader geen aparte plugin nodig. Adobe verzekert wel dat de functie apart uit te schakelen valt, om misbruik door bijvoorbeeld malwareschrijvers te voorkomen.

Elektronisch verkeer

Marketingmanager Roel-Jan Mouw van Adobe BeNeLux stelt tijdens een persbijeenkomst in Amsterdam dat Adobe de rol van pdf uitbreidt en moderniseert. “Acrobat heeft lange tijd bekend gestaan als een soort elektronisch papier”, zegt Mouw. “Wat wij wilden is er een completer pakket van maken. Dus met multimedia: geluid en video.”

Overigens stelt Mouw wel dat pdf als standaard voorlopig wel gewoon in de huidige vorm blijft. “Pdf ligt nu bij de ISO voor standaardisatie, maar ik denk niet dat heel snel ook officieel deel zal uitmaken van de de-facto standaard die er nu ligt”, zegt Mouw.

Andere nieuwe functie in Acrobat is de mogelijkheid om zogenaamde ‘portfolio’s’ te bouwen. Daarmee kunnen verschillende documenten, niet alleen pdf, bij elkaar worden gestoken in een bestand, dat op zijn beurt is gebouwd rond de Adobe Flex-omgeving.

Daarmee kunnen, zo beweert Adobe, pdf-bestanden overzichtelijk op een rij worden gezet met bijvoorbeeld MS-Office spreadsheets (xls), video, grafieken enzovoorts. Mouw kon tijdens de presentatie echter geen antwoord geven op de vraag of odf ook ondersteund wordt in de portfolio-functie.

In eerdere versies bestond al de ‘package’ functie, maar die was beperkt tot het bundelen van alleen pdf-bestanden. Op native content zal echter geen compressie worden toegepast.

Drie smaken

Reader en Acrobat zullen in juli ge-update zijn. Die laatste zal in drie smaken komen: Standard, Professional en Pro Extended, voor respectievelijk 349, 559 en 819 euro. Een upgrade vanuit een eerdere versie van Acrobat kost afhankelijk van de versie 115, 189 of 269 euro.

De Pro-versie zal iets beter zijn in multimedia en afbeeldingen dan de standardversie, terwijl Pro Extended meer conversiemogelijkheden toevoegt. Overigens zal voor de Mac alleen de Pro versie beschikbaar zijn, terwijl Standard en Pro-extended voorlopig alleen voor Windows verkrijgbaar zijn. “De mogelijkheden van de pro-versie zitten het dichtst bij wat de Mac-gebuiker nodig heeft”, verdedigt Mouw de keuze. “We denken dat juist die versie meerwaarde biedt aan wat werkers met een Mac nodig hebben.”

Acrobat.com

Tegelijkertijd met de aankondiging van de nieuwe Acrobat kondigt Adobe een nieuwe SaaS-dienst aan, genaamd Acrobat.com.

De dienst, een bundeling van verschillende hosted diensten (modules), combineert functionaliteiten van Adobe-producten met elkaar. Gebruikers krijgen 5 GB aan opslag om documenten en betanden online weg te bergen.

“Het is zo mogelijk om bestanden te delen, terwijl voor elke gebruiker aparte rechten kunnen worden ingesteld”, zegt Adobe's Business Development Manager Colin van Oosterhout tijdens een demonstratie. Het is dan mogelijk om bijvoorbeeld bepaalde bestanden ‘privé’ te houden voor een select groepje mensen, terwijl anderen alleen mogen inkijken. De tekstverwerker van Adobe, Buzzword, is met de dienst geïntegreerd, zodat ook documenten aangemaakt kunnen worden.

Ook daarvan wordt de bèta vandaag gestart. De bestanden worden voorlopig in de Verenigde Staten gehost, “maar tegen de tijd dat de dienst echt live gaat, zullen de gegevens van Europese klanten ondergebracht worden in rekencentra in de Europese Unie”, zegt Mouw desgevraagd. Daarnaast gaat het voor bedrijven ook mogelijk worden om een Acrobat.com dienst op een eigen server te draaien.

Toegang tot Acrobat.com wordt inbegrepen bij de aanschaf van Acrobat 9. Een API voor eigengemaakte modules wordt door Adobe meegeleverd.

Bron: Techworld