Philips wordt schuldig bevonden van schending van de mededingingsregels. Naast de eerder genoemde boete van 313 miljoen euro krijgen de Eindhovenaren ook nog de rekening gepresenteerd van het opgedoekte LG.Philips Displays. Samen met LG moet de boete voor die joint-venture worden betaald.

Het gaat om prijsafspraken in de CRT-industrie in periode 1996 tot 2006. Volgens de Europese Commissie hebben Philips en LG Electronics met Chunghwa en Samsung SDI in twee kartels afspraken gemaakt, terwijl Panasonic, Toshiba, huidige Panasonic-dochter MTPD en Technicolor, het voormalige Thomson, in een van die twee kartels meededen.

Totale boete bijna 1,5 miljard euro

De totale boete die de Europese Commissie aan de zeven bedrijven oplegde, is bijna 1,5 miljard euro. Een kartel maakte prijsafspraken over kathodebuizen voor tv's de ander over buizen voor computerschermen. Philips en het failliete LG.Philips Displays kregen veruit de grootste boetes, terwijl die al zijn verlaagd omdat Philips volledig met het onderzoek heeft meegewerkt.

“We betreuren het dat we met dit soort gedrag in verband worden gebracht," zegt Frans van Houten, de bestuursvoorzitter van Philips, in een verklaring. Hij zegt erbij dat hij de boete voor LG.Philips Display “Disproportioneel en onrechtvaardig" vindt. De boete moeten binnen drie maanden worden betaald.

'Nog niet eerder meegemaakt'

De Europese Commissie zegt zelf nog niet eerder zo'n goed georganiseerde kartel te hebben meegemaakt. Tien jaar lang werden prijsafspraken gemaakt, de markt en de klanten verdeeld, de totale productie gecoördineerd en concurrerende informatie gedeeld. Zowel topmanagement als het lagere echelon spraken elkaar geregeld tijdens het golfen of in een andere setting.

Het onderzoek onthulde dat de bedrijven dondersgoed wisten dat ze de wet braken. In een document werd onder meer gezegd: “Iedereen wordt gevraagd het geheim te houden omdat het serieuze schade kan veroorzaken als dit bekend wordt bij klanten of de Europese Commissie." En: “Vernietig dit document na het lezen."