Op 1 januari 2010 neemt T-Systems de verantwoordelijkheid over voor de infrastructuur van alle Philips-datacenters. De datacenter- en SAP-infrastructuurdiensten worden dan geleverd via een 'private cloud'; een afzonderlijk, beveiligd netwerk.

Ict als nutsvoorziening

De 185 Philips-medewerkers die de datacenters nu beheren, treden in dienst bij de Duitse dienstverlener. De datacentra staan onder meer in de Verenigde Staten, Nederland en Duitsland.

De outsourcing is volgens Philips onderdeel van de strategie om optimaal te profiteren van ict als nutsvoorziening. Dat moet leiden tot kostenverlagingen. "Op deze manier kunnen we al naar gelang de behoefte dynamisch gebruikmaken van de beschikbare capaciteit. Dit terwijl we alleen betalen voor de computer- en opslagcapaciteit die we daadwerkelijk gebruiken", zegt Philips-cio Maarten de Vries.

Private cloud eerst

Meer en meer bedrijven kiezen ervoor om eigen datacenters af te schaffen en over te gaan op cloud computing. Dat betreft voorlopig wel private clouds, merkt onderzoeksbureau Gartner op. Bij een private cloud draaien de infrastructuur en de applicaties in een datacenter van een externe dienstverlener, maar houden de bedrijven zelf de volledige controle over data, beveiliging en kwaliteit van de afgenomen dienst.

Volgens Gartner zullen bedrijven de komende jaren meer geld besteden aan private clouds. Het is voor bedrijven vaak de eerste stap in de cloud.

Eerder sloot T-Systems al grote outsourcingscontracten met de 'Nederlandse multinationals' Shell en Heineken. Eerstgenoemde besteedt zijn datacenters uit aan de dienstverlener. T-Systems is de zakelijke tak van Deutsche Telekom.