Met nog meer onderzoeksgeld voor universiteiten hoopt de Britse overheid toepassingen te ontdekken voor grafeen, het materiaal van koolstof-nanobuisjes dat buigbaar, stevig en sterk geleidend is. Grafeen wordt gezien als een materiaal voor betere accu's, buigbare chips, snelle microcomputers en nog veel meer.

Geld van Philips

Een onderzoekscommissie heeft bepaald welke projecten het meest gebaat zijn bij overheidsgeld. Zo krijgt Cambridge 12 miljoen voor onderzoek naar optische toepassingen en flexibele elektronica, zoals touchscreens. Ander onderzoek kijkt naar toepassingen van grafeen in de luchtvaart.

De universiteiten werken samen met verschillende bedrijven, zoals Nokia, Sharp en Philips, die samen nog eens 12 miljoen pond in de projecten steken. Volgens een Britse overheidsfunctionaris is de concurrentie op het gebied van grafeenonderzoek hoog en moest er snel gehandeld worden om te voorkomen dat het onderzoek naar andere landen ging.

Grafeendoorbraken

Wetenschappers van de Manchester University ontvingen in 2010 een Nobelprijs voor hun werk met het één atoom dikke grafeen. Het concept voor deze nanobuisjes bestaat al meer dan 50 jaar, maar pas de afgelopen 10 jaar leidden diverse doorbraken tot meer begrip over wat het materiaal kan betekenen voor onder meer de computerindustrie.

De Britse overheid hoopt volgens de BBC dat meer onderzoeksgeld ervoor zorgt dat grafeen “uit het onderzoekslaboratorium en naar de fabriek" wordt gebracht. Vorig jaar stak de regering 50 miljoen pond in verder onderzoek naar grafeen.