De Pixel 3 XL is nog niet eens te koop, maar er zijn nu al veel woorden vuil gemaakt aan de notch. Dat weet ik, omdat ik er zelf al enkele woorden aan heb gewijd. De controverse rond de extragrote en diepe inkeping bovenin het scherm gaat waarschijnlijk nog wel even door, totdat de aandacht wordt afgeleid door de volgende technologische faux pas.

Andere toestellen: balk erop

Google heeft als reactie op de ophef rond de inkeping een oplossing. Of bijna dan. In een tweet van de Made by Google-account bevestigde het bedrijf dat er een optie zal zijn om de scherminkeping op de Pixel 3 XL te verbergen voor mensen die een "traditionelere smartphonelook" willen. Vertaling: eentje die niet superlelijk is.

Net als de V40 van LG of de OnePlus 6 of andere telefoons met een notch is de oplossing om een zwarte balk bovenin te zetten, zodat de notch verdwijnt in een virtuele bezel. Dat is al onelegant op de meeste smartphones, omdat het visueel topzwaar wordt, terwijl het idee juist was dat het toestel er strakker uit moest zien.

Oplossing Google

De beste oplossingen houden wel de meldingenbalk bovenin, zodat het scherm niet wordt afgeknepen, maar omdat dit software is, ziet het er niet zo goed als een statische zwarte bezel. En Google's oplossing doet dit niet. Ten eerste is de inkeping diep, waardoor de balk dieper is dan de gebruikelijke meldingenbalk. Ten tweede komen de meldingen onder de notch-balk te staan, dus je levert nóg meer schermruimte in.

Nou kan dit veranderen als Google deze oplossing naar Android pusht in plaats van het bètaplan van nu. Het is nu te bereiken via de Ontwikkelaarsopties en die zitten zodanig verstopt dat je moet weten hoe je dit inschakelt. Dat doe je als volgt:

  1. Open de Instellingen
  2. Scrol omlaag naar Systeem
  3. Ga naar Over de telefoon
  4. Scrol naar Build-nummer
  5. Tik zeven keer op Build-nummer
  6. Je wordt nu gevraagd om je toegangscode
  7. Ga terug naar Systeem
  8. Tik op Geavanceerd
  9. Selecteer Ontwikkelaarsopties

Ga hier naar het onderdeel Tekening en daar vind je een nieuwe optie om de scherminkeping te verbergen. Simpel, nietwaar? Nou is het logisch dat Google deze optie gaat toevoegen aan het Weergave-onderdeel, maar voor nu is het een pleister. En een gewone Hansaplast zonder coole Avengers erop.

Koop liever de Pixel 3

Zelfs als Google de balk herontwerpt zodat meldingen erboven worden weergegeven, gaat het er nog steeds raar en lelijk uitzien vanwege de vorm van de inkeping die je aantreft op de Pixel 3 XL. Mijn advies is dan ook om maar te leren wennen aan de notch, of anders de Pixel 3 te kopen die geen inkeping heeft.

Ja, dan heb je minder schermruimte, aangezien de XL 6,3 inch groot is en de gewone versie 5,5 inch, maar je hoeft tenminste niet tegen de inkeping aan te kijken. Bovendien stem je met je portemonnee om Google te laten zien dat je liever geen notch ziet. Daarnaast krijg je nog steeds de nieuwste Pixel met de nieuwste specificaties en offer je geen features op. En hij is nog goedkoper ook.