Wel winnen de ombouwers batterijduur. Het Pixel Qi scherm verbruikt significant minder stroom dan de gangbare lcd-schermen die nu worden gebruikt in netbooks. "De do-it-yourself kits van onze distributeur zullen tegen het eind van het tweede kwartaal beschikbaar zijn", blogt Pixel Qi-oprichter en en ceo Mary Lou Jespen. Technische details en prijzen zijn nog niet bekend.

Pixel Qi zal in eerste instantie een scherm van 10,1 inch op de markt brengen. Volgens de fabrikant gebruiken de schermen een kwart tot de helft minder energie dan lcd-schermen. Schermen zijn verantwoordelijk voor de grootste stroomconsumptie in een laptop, dus een zuiniger scherm kan leiden tot een veel langere batterijduur.

Verwisselen is makkelijk

De inbouwversie is een opvallende aanpak van Pixel Qi. Het scherm van een laptop vervangen is geen sinecure en vereist technische kennis. Fabrikanten hebben het scherm niet voor niets verankerd in het systeem. Door een Pixel Qi-scherm in te bouwen zal de garantie komen te vervallen.

Volgens Jespen is het vervangen van een netbookscherm erg makkelijk: "Het is net iets moeilijker dan het verwisselen van een gloeilamp." Volgens haar gaat het om het losmaken van 6 schroeven, het verwijderen van de omlijsting van het scherm, het verwijderen van het oude scherm en het aansluiten van het nieuwe. "Dat is een operatie van 5 minuten."

Nigeriaanse meisjes kunnen het ook

Jespen zegt het idee voor het zelf vervangen van schermen opgedaan te hebben tijdens haar werk voor het One Laptop Per Child (OLPC) project. Nigeriaanse meisjes repareerden hun beschadigde laptop. Daarbij werd soms ook het scherm zelf verwisseld.

Tijdens de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas liet Pixel Qi een eerste model zien van een ingebouwd scherm.