<p/>

Als een gebruiker zijn mobiele telefoon als gestolen opgeeft, stuurt de politie vervolgens elke drie minuten een SMS-bericht naar het gestolen toestel met de mededeling dat dit toestel gestolen is. Met deze actie hoopt de politie een gestolen toestel voor gebruik onaantrekkelijk te maken.

'Dit toestel is gejat, koop of verkoop is strafbaar. De Politie'. Dat is de boodschap die de politie achterlaat op de gestolen GSM. Dieven die de politie denken slim af te zijn door de SIM-kaart uit het toestel te halen, komen bedrogen uit. De politie gebruikt het IMEI-nummer van de mobiele telefoon om het 06-nummer van de nieuwe SIM-kaart te achterhalen.

Het IMEI (International Mobile Equipment Identity)-nummer is een unieke cijfercombinatie die op iedere mobiele telefoon opgeslagen staat en in principe niet verwijderd kan worden.

"We hopen dat door deze actie een gestolen mobiele telefoon een onaantrekkelijk ding wordt als er elke drie minuten een bericht van de politie op het scherm verschijnt", zegt Elly Florax van politie Amsterdam-Amstelland. "Wij hebben de techniek om een SMS-bom te sturen zelf bedacht in samenwerking met het Gerechtelijk Laboratorium in Rijswijk."

Zij voegt er aan toe dat de politie op dit moment ook al gestolen mobiele telefoons aftapt op basis van de IMEI-nummers.

KPN bevestigt dat het mogelijk is om een SMS naar een IMEI-nummer te sturen. "Het is waar dat er veel mobiele telefoons gestolen worden. Het lijkt er op dat er nu serieuze acties ondernomen worden de diefstal van mobiele telefoons terug te dringen", zegt Carla van Lomwel van KPN Mobile.

Overigens worden de IMEI-nummers in andere landen op een andere manier gebruikt om het gebruik van gestolen mobiele telefoons tegen te gaan. Bij het aanmelden op het netwerk wordt het IMEI-nummer meegestuurd. In Duitsland bijvoorbeeld wordt een mobiele telefoon die gestolen is, geweigerd op het netwerk omdat het IMEI-nummer herkend wordt. Waarom in Nederland niets met deze techniek gedaan wordt, is onbekend.

<b>Groot probleem</b><br/>

De diefstal van mobiele telefoons vormt een groot probleem in Amsterdam. Het aantal straatroven in de hoofdstad laat een stijgende tendens zien sinds oktober 2000. In 75 procent van de gevallen gaat het om de beroving van een GSM.

In januari 2001 ontving de politie 453 aangiften van straatroof tegen 268 in januari 2000. De cijfers van maart 2000 laten een kleine ombuiging naar beneden zien.

<b>Andere acties</b><br/>

De politie Amstelland onderneemt nog meer acties om diefstal van mobiele telefoons en de (ver)koop ervan te ontmoedigen. De politie houdt voorlichtingsacties die gericht zijn op de schoolgaande jeugd en op forenzen. Langs de scholen trekt een promotieteam en op belangrijke vervoersknooppunten zoals treinstations en metrostations deelt de politie folders uit. Verder is een 'GSM preventielied' geschreven dat gezongen wordt door Slimme Schemer ft. Tido (bekend van het nummer 'Jelle').

Het unieke IMEI-nummer is op te vragen door op de mobiele telefoon *#06# in te tikken.

<br/><hr width="100%" align="center" size="1" color="BLACK" noshade=""/><i>Eerdere relevante berichten:</i><br/><img src="/grafx/item_puntje_rood.gif" width="6" height="5" border="0" vspace="1"/><b>KPN maakt einde aan sprookjes rond gsm-inbraken</b> (22 september 2000)<br/>