Van de 35.000 bedreigingen die dagelijks via Twitter worden geuit zijn er 200 zo ernstig dat zij treden zijn voor de politie om nader te onderzoeken. Dat zegt Martine Vis, bij de Nationale Politie verantwoordelijk voor sociale media, tegen De Volkskrant. Dagelijks wordt 1 persoon aangehouden of vermanend toegesproken over zijn bedreigende gedrag op Twitter.

Veertig man monitoren sociale media

Om de bedreigingen snel te spotten, monitoren veertig rechercheurs dagelijks sociale media. Daarbij krijgen ze als nodig hulp vanuit het buitenland of van collega’s die beter zijn ingevoerd in specifieke straattaal. Het zijn overigens niet altijd jongeren die hun emoties niet de baas zijn, maar ook mensen van belangengroeperingen en radicale eenlingen, zegt Vis.

Niet alleen mensen worden bedreigd, maar vaak ook gebouwen, zoals onlangs nog de vestigingen van V&D in Haarlem en scholen. Dreigtweets die worden opgemerkt worden in een van de tien regio’s waar een Real Time Intelligence Center (RTIC) staat, gekoppeld aan andere informatie zoals of degene al een bekende is van de politie, zijn eerdere tweetgedrag en mogelijke lokatie.