De Politie wil de komende vijf tot tien jaar haar huidige zeven datacenters vervangen voor twee nieuwe datacenters. Die nieuwe datacenters moeten ervoor zorgen dat de politie de rekencentra efficiënter kan onderhouden. Dat maakte Jan Wiersma, technisch medewerker van de voorziening tot samenwerking Politie Nederland (vtsPN), vorige week bekend op een Duits congres.

Snijden in 7000 servers

Twee weken geleden vertelde Huub Stiekema, directeur Dienstverlening van de vtsPN, al aan Webwereld dat de dienst zijn serverpark zwaar op de schop neemt, als onderdeel van een grote reorganisatie om de chaos bij de vtsPN in te tomen.

Op dit moment draaien de circa 7000 servers van de politie nog in zeven verschillende datacenters verspreid door Nederland. “We hebben afgelopen jaren erg veel geleerd op het gebied van netwerken en datacenters. Zo werden de datacenters voorheen nog in politiebureaus zelf gebouwd, maar dat zullen we nu niet meer doen omdat dat in het verleden te veel problemen heeft opgeleverd”, zegt Wiersma op het congres.

Boven NAP

Het is nog niet bekend waar de nieuwe datacenters van de politie komen. ISPam, een blog voor internetproviders, meldt dat de politie wel stevige eisen stelt aan de locatie waar de datacenters moeten komen. De nieuwe datacenters moeten boven zeeniveau (NAP) liggen en in aparte, eigen gebouwen gevestigd worden. Bovendien gaat de politie deze gebouwen fysiek zwaar beveiligen.

Plaats delict in 3D

De medewerker van vtsPN stelt dat het politiewerk de afgelopen jaren erg is veranderd. Zo zijn er toepassingen die erg veel opslagruimte vragen, zoals beelden van bewakingscamera’s. Omdat die camera’s steeds vaker gebruikt worden denkt Wiersma dat de opslagcapaciteit voor de beelden van die camera’s het komende jaar zal verdubbelen. Daarnaast maakt de politie steeds vaker een 3D-versie van een plaats delict. Ook dat vergt veel opslagruimte.