De middenklasser Power 570 kan vanaf nu uitgerust worden met de 5GHz versie van IBM's Power6 processor. De chip was voorheen alleen beschikbaar in de dure enterprise-server van Big Blue, de Power 595. Bovendien is het aantal sockets uitgebreid. Daarmee kan elke node acht 4.2 GHz-processoren bevatten (een verdubbeling) of vier 5 GHz-chips. In totaal kunnen vier nodes op elkaar gestapeld worden. De servers zijn daarmee energie-efficiënter geworden.

Nieuw is de 560 Express. Deze gebruikt de 3.6 GHz Power6-chip, kan 384 GB aan geheugen aan en wordt geleverd in configuraties met vier, acht en zestien nodes. Het aantal kernen in de System i-modellen van de bestaande Expressen (de 520 en 550) is verdubbeld.

Op het softwarevlak gaat IBM nieuwe beheertools leveren. Meest opvallende daarvan is de bèta van PowerVM Active Memory Sharing, een pakket waarmee virtueel geheugen gedeeld kan worden tussen verschillende partities. De test is besloten, en de definitieve versie verwacht IBM voor de eerste helft van volgend jaar.

Active Energy Manager is toe aan een nieuwe versie. De uitbreiding van Systems director moet het energiebeheer van kasten verder vereenvoudigen, en biedt mogelijkheden om het energieverbruik van de processor omlaag te brengen door grenzen te stellen aan bepaalde applicaties. AEM wordt ergens volgende maand verwacht, waarbij de functies om verbruik te volgen gratis zijn, maar een licentie voor de toewijs/beheeropties rond de 275 dollar zal bedragen.

PowerHA, iCluster,en Rational worden de komende tijd ook geupdate. Bron: Techworld