Het mag dan een pre-alpha van Fennec zijn geweest die 10 februari online is gezet, maar zelfs daarvoor was het nog te vroeg. Dat schrijft Fennec-ontwikkelaar Mark Finkle in een blog-post. Toen ze de pre-alpha uitbrachten, wisten ze dat er problemen op de loer lagen, dus hadden ze goede hoop dat deze release heel wat bugs aan het licht zou brengen. Het goede nieuws is nu dat ze er een hebben gevonden. Het slechte nieuws is dat de browser voor veel mensen onbruikbaar is, schrijft Finkle.

De release van Fennec was alleen bedoeld voor de HTC Touch Pro, maar zelfs daarop doet hij het niet goed. Veel early adopters zien alleen maar een geblokt patroon als ze een website proberen te openen. Finkle vermoedt dat het iets te maken heeft met het geheugenrestricties van Windows Mobile. Daar zullen de ontwikkelaars omheen moeten werken voor ze een nieuwe versie kunnen uitbrengen. En daarna zullen testers ongetwijfeld nog veel meer bugs vinden, waarvan de ontwikkelaars hadden gehoopt dat die er deze ronde al uit zouden komen.

Al vorig jaar oktober kwamen de eerste beelden van Fennec naar buiten en in december werd er een testversie uitgebracht die op Maemo draaide. In een filmpje is trouwens te zien wat we allemaal van Fennec kunnen gaan verwachten. De browser is nog erg instabiel, maar we krijgen wel een goede indruk.

Mozilla ligt behoorlijk achter op de mobiele platformen. Microsoft, Opera en Apple hebben al lang goed werkende mobiele browsers. Fennec is het project dat Mozilla aan dat rijtje toe moet voegen. Een eerder project dat Mozilla toegang moest verschaffen tot PDA’s en mobiele telefoons was Minimo. Daaraan is tot 2007 ontwikkeld, maar toen is het project stopgezet.

Bron: Techworld