De Blackberry Torch is sinds begin deze maand op de markt. Het toestel heeft zowel een touchscreen als een qwerty-toetsenbord, wat onderaan het toestel uitschuift. De Canadese smartphonemaker RIM (Research In Motion) hoopt met deze combinatie trouwe toetsenbordgebruikers en touch-adepter aan te trekken.

Slecht uit de startblokken

Daar boekt het bedrijf vooralsnog niet veel succes in. De verkoop van de Torch is in het eerste weekend uitgekomen op slechts 150.000 stuks. De nieuwste iPhone van Apple is in de eerste drie dagen na de verkrijgbaarheid 1,4 miljoen keer over de toonbank gegaan. RIM en AT&T besluiten nu dus te gaan voor prijsstunten.

De Torch brengt voor Blackberry's de primeur van een touchscreen in combinatie met een uitschuifbaar toestenbord, maar het scherm loopt qua resolutie flink achter op de concurrentie. Daarnaast brengt het toestel de nieuwe versie 6 van het Blackberry OS. Dat besturingssysteem heeft nu een geheel vernieuwde browser, net als de Android-browser en iPhone-browser Safari gebaseerd op de Webkit-engine, en ook een verbeterde interface en zoekfunctie.

Voor eigen parochie

Volgens reviewers en critici zijn dit verbeteringen waarmee RIM slechts de achterstand op de iPhone en op Android-smartphones wat verkleint. Het nieuwe model zou vooral interessant zijn voor huidige klanten, die veelal zakelijke gebruikers zijn waarbij hun werkgevers geleidelijke upgrade-plannen hanteren.