Als de huidige prijserosie voor flash-chips doorzet dan zou een 250 gigabyte ssd (solid state drive) over vier jaar slechts 100 dollar kosten, stelt ceo Eli Harari van SanDisk. Alleen komt dat er niet van. "Iedereen zou wel zo'n drive willen, voor die prijs. Maar geen enkele fabrikant zou die kunnen maken."

Langzame zelfmoord

De reden daarvoor is dat volgens de SanDisk-ceo de benodigde investeringen zich niet lonen. "Voor dat soort prijzen zal niemand fabrieken bouwen." De mede-oprichter van de flash-opslagleverancier doet deze sombere voorspelling in zijn toespraak op het Flash Memory Summit, meldt Computerworld.

Harari zegt wel dat de balans tussen vraag en aanbod voor flash-opslag nu wel goed is, beter dan het in de afgelopen vier jaar was. Maar die balans is niet blijvend, waarschuwt hij. De kosten voor de productie van flash-geheugen is sinds 2005 elk jaar gehalveerd. De prijzen voor dat type geheugen zijn echter nog sneller gedaald. Bovendien dreigen de steeds duurdere technische verbeteringen steeds minder grote voordelen te brengen.

De mogelijke omzetgroei voor flash-producenten voor de komende vijf jaar zou dus niet voldoende zijn om de benodigde investeringen te dekken. Volgens de SanDisk-ceo is er straks 30 miljard dollar nodig om 20 miljard aan omzet te kunnen halen. Dat is niet haalbaar, betoogt hij. Als de door analisten voorspelde vraag naar flash klopt, is de industrie irrationeel bezig met zelfmoord.

Concurrentie met diepere zakken

De SanDisk-topman heeft daarbij natuurlijk ook wat te vrezen van een concurrent als Intel, die andere sterk winstgevende activiteiten heeft. Die processorproducent heeft drie jaar terug al een pact gesloten met chipmaker Micron voor flash-geheugenchips. De joint venture van die twee bedrijven ontwikkelt geheugentechnologie voor flash-chips.

Intel brengt onder eigen naam ssd's op de markt en kiest daarvoor nu even voor prijsverlaging in plaats van capaciteitsverhoging. Nieuwe modellen gemaakt op een kleiner productieproces zijn lager geprijsd. Voor die modellen is er nog wel een datacorruptieprobleem opgedoken, waarvoor Intel inmiddels een fix heeft uitgebracht. Reeds verloren data is daarmee niet meer terug te halen.