Handelaren in chips zijn bang dat de aanvoer van geheugenchips in het gedrang is. Partners van Qimonda versturen geen nieuwe partijen chips meer naar het bedrijf in afwachting van de ontwikkelingen. De onzekerheid die door de bankroetaanvraag van Qimonda ontstond dreef de prijzen op.

Het handdelssysteem van geheugenchips werkt met dagprijzen net zoals de handel in olie en goud . Onzekerheid zoals die er nu is, kan grote gevolgen hebben voor de prijzen.

De handel in chips werd vanochtend in Taipei hervat na een week sluiting vanwege het Lunar New Year, hier beter bekend als Chinees nieuwjaar. Direct na opening van de handelsdag schoot de prijs van de populaire DDR2-667 chip van 1 gigabit met 25 procent omhoog tot boven 1 dollar. De gemiddelde prijsstijging ligt tot nu toe op bijna 9 procent. In Europa en Noord-Amerika waren vorige week al toenames te zien tot 16 procent.

Overschotten

Door de sterk gedaalde vraag naar geheugenchips zijn de afgelopen tijd overschotten ontstaan. Hierdoor kwam de Duitse chipmaker Qimonda, die voor meer dan driekwart in handen is van Infineon, eind vorig jaar in de problemen. Het bedrijf kreeg een noodkrediet van 325 miljoen dollar toegezegd, maar dit bedrag is nog niet binnen. Qimonda vroeg daarom anderhalve week geleden bij de rechtbank in Munchen bescherming aan tegen de schuldeisers.

Momenteel wordt bekekeof een doorstart gemaakt kan worden. Vooralsnog ligt de productie stil. Marktonderzoeker IDC zegt dat ook zonder Qimonda er nog meer dan  voldoende voorraad is om in de behoefte te voorzien.

Sombere voorspellingen

Onderzoeksbureau Gartner verwacht dat de prijzen de komende tijd nog harder gaan stijgen. IDC denkt dat de geheugenchipmarkt dit jaar met ruim 12 procent gaat krimpen. De huidige situatie wordt volgens dit bureau veroorzaakt doordat er de afgelopen jaren teveel is ge├»nvesteerd in capaciteit, wat heeft geleid  tot de veel te hoge voorraden. Voor de langere termijn is de verwachting dat de prijzen weer zullen dalen.

Halfgeleidermarkt ingestort

SIA, de branchevereniging van halfgeleiders, maakte vandaag bekend dat de ook de halgeleidermarkt in verval raakt. De verkoop van halfgeleiders daalde december 2008 met 22 procent ten opzichte van dezelfde maand in 2007. In absolute cijfers betekent dit een daling van 255 miljard tot 248 miljard dollar.

Over het hele jaar gezien kromp de markt met bijna 3 procent. Deze daling is voor het grootste deel te wijten aan de laatste maanden. Zo werden er in december 16 procent minder halfgeleiders verkocht dan in november 2008. Halfgeleiders worden gebruikt om chips van te produceren.

In november deed IDC al sombere voorspellingen voor de chipmarkt. Toen werd ook al verwacht dat de halfgeleidermarkt zou gaan krimpen.