De prijzen voor Solid State Drives (SSD's) zijn in korte tijd fors gedaald. Volgens uitgebreide studie van The Tech Report zijn de huidige generatie snelle opslagschijven gemiddeld al 46 procent goedkoper dan een jaar geleden. Bij een veelvoud aan modellen is de prijs zoals verwacht gedaald tot onder de grens van 1 dollar per gigabyte.

Alle fabrikanten doen mee

De prijsdaling is van toepassing bij alle grote fabrikanten inclusief het in Nederland populaire OCZ. Maar ook Curcial, Samsung, Corsair en - zij het in mindere mate - Intel verkopen hun verschillende modellen SSD's voor minder geld. Het Vertex 3-model van OCZ is in een jaar tijd het meest in prijs gedaald. Intel besloot overigens bij zijn series 320 en 520 de prijs nog relatief hoog te houden.

De oorzaak van de lagere prijzen ligt deels in de gebruikte chips. De meeste SSD-verkopers maken net als de concurrentie gebruik van chipmakers zoals Marvell en SandForce. Omdat de verschillen in gebruikte chiptechniek minimaal zijn, proberen SSD-verkopers het op prijs uit te vechten, wat voor een algemene prijsdaling zorgt.

Een andere reden voor de populariteit van SSD's is mogelijk het tekort aan traditionele harddisks. Dit tekort is veroorzaakt door de overstroming die Thailand teisterde in 2011. Hierdoor ontstond schaarste op de harddisk-markt, wat de prijzen van traditionele harddisk sterk deed stijgen. Aangezien SSD-schijven alleen maar goedkoper worden, lijkt de keuze snel gemaakt.

Sneller en minder stroom

De huidige generatie SSD-schijven zijn sneller dan hun voorgangers doordat ze gebruik maken van flashgeheugen in plaats van de traditionele ronddraaiende harde schijf. De voordelen zijn met name meer snelheid en minder stroomgebruik. Daar staat weer tegenover dat je SSD's niet oneindig opnieuw kunt beschrijven.