De overstromingen in Thailand een half jaar geleden zorgde ervoor dat de totale wereldproductie aan harde schijven met 25 procent verminderde. Daardoor stegen de prijzen rap, voor sommige modellen kwam dat zelfs op meer dan een verdrievoudiging. Die enorme prijsstijging was tijdelijk en de prijzen daalden twee maanden na de watersnood wel weer. Maar sindsdien blijven de prijzen hangen ondanks dat de productie van de grote leveranciers weer volledig draait.

De productie bij Western Digital lag er na de Thaise vloed zeven weken uit, Seagate werd niet direct geraakt, maar diens toeleveranciers van componenten wel. Maar beide harddrivegiganten draaien sinds januari weer volop, zonder dat de prijzen zakken. Zelfs bij het slechts indirect getroffen Seagate, schrijft InfoWorld.

Consumenten bloeden vanwege zakelijke afzet

Volgens InfoWorld komt de blijvend hoge prijs op de consumentenmarkt door de contracten die de industrie heeft afgesloten met de zakelijke klanten. Die moesten zelfs met een mindere productiecapaciteit worden nagekomen en die contracten gaan uit van een bepaald volume dat geleverd moet worden binnen bepaalde tijd. Wat er van die verplichte levering (vaak tegen een vastgestelde prijs overigens) overblijft, is voor de (vrije) consumentenmarkt.

De vraag op die markt is nog steeds groot en het aanbod (mede door de verplichte volumes aan zakelijke klanten) klein. Daardoor kunnen de leveranciers hogere prijzen afdwingen. Seagate meldde het laatste kwartaal een marge van meer dan 25 procent op zijn producten, wat zeer hoog is op hardware. Sterker nog: de marges zijn het hoogst van de afgelopen tien jaar.