De verkoop van losse exemplaren van het nieuwe besturingssystemen ligt maar liefst 234 procent hoger dan voor voorganger Windows Vista. Dit blijkt uit metingen van marktonderzoeker NPD Group. Die verdriedubbeling betreft de verkoop in de Verenigde Staten.

Promotieacties

Analist Stephen Baker van NPD stelt dat Microsofts promotieacties voor een succesvolle productlancering hebben gezorgd. Hij noemt de vroege voorverkoop tegen lage prijzen, de brede marketingcampagne en de agressieve deals met winkels en pc-leveranciers als sterke aanjagers. "In een trage markt voor losse softwarepakketten heeft Windows 7 toch een groot aantal klanten naar de softwareschappen van winkels gebracht."

Deze metingen betreffen dus niet de verkoop van Windows 7 op nieuwe pc's, maar onder de kortingsacties bevindt zich bijvoorbeeld ook een losse Windows 7-installatie bij aanschaf van een Windows 7-pc. Die bijkomende licentie geldt dan weer wel als losse verkoop. De komst van de nieuwe versie heeft wel een piek van 95 procent in de verkoop van nieuwe pc's opgeleverd. Bij de lancering van Vista bedroeg die piek echter 170 procent.

Op nieuwe pc

De graadmeter voor het succes van de Windows-verkoop is toch de levering op nieuwe pc's. Dat is immers het gros van de markt. "Mensen kopen geen besturingssystemen, ze kopen computers met besturingssystemen erop", zegt ook Microsoft-ceo Steve Ballmer.

NPD-analist Baker verklaart dat Vista op dat vlak een voordeel had. "De verkoop van pc's met oudere besturingssystemen, XP en Vista, was goed voor 20 procent van de verkoop ten tijde van de Windows 7-lancering. In de eerste week na de release van Vista was dat slechts 6 procent." De uitfasering van de voorgangers is bij Vista dus eerder en strikter ingezet.

Claims

Ballmer claimt dat de Windows 7-verkoop fantastisch loopt. Ballmer zei dit niet alleen op een bijeenkomst in Japan, maar had het ook specifiek en alleen over de verkoop in dat land. De ceo gaf daarbij geen getallen, laat staan vergelijkingen met zijn voorgaande besturingssystemen. Microsoft heeft dergelijke optimistische geluiden ook laten horen bij de lancering van Vista.