De EFF heeft een brief gestuurd naar de Texas Attorney General's office waarin het de zorg uit dat deze praktijken ronduit illegaal zijn en zorgt voor oneerlijke concurrentie, maar ook dat gebruikers updates in de toekomst zullen wantrouwen en niet zullen uitvoeren met alle (beveiligings)gevolgen van dien.

Het steekt de EFF vooral dat Epson blijkbaar niets heeft geleerd van de soortgelijke praktijken die HP tot twee keer toe heeft uitgevoerd.

"In 2016 stuurde HP een bedrieglijke, kwaadaardige update naar miljoenen OfficeJet- en OfficeJet Pro-printers die zich vermomd als een "beveiligingsupdate". Gebruikers die op HP vertrouwden en de update toepasten, ontdekten tot hun verdriet dat de update de beveiliging van hun printers niet verbeterde: in plaats daarvan hadden de vernieuwde printers de mogelijkheid gekregen om goedkopere inktcartiridges af te wijzen, waardoor de eigenaren van de printers gedwongen werden om hun inktcartridges van derden weg te gooien en nieuwe officiële cartridges te kopen," aldus Cory Doctorow.

"Nu heeft Epson dit voorbeeld gevolgd: eind 2016 of begin 2017 is Epson begonnen met het versturen van bedrieglijke updates naar veel van zijn printers. Net als HP vermomde Epson deze updates als routinematige softwareverbeteringen, terwijl het in werkelijkheid "poison pills" waren, ontworpen om printers te downgraden, zodat ze alleen konden werken met de dure inktcartdridges van Epson."

Epson was niet bereikbaar voor commentaar.