Dat stellen onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) op basis van een onderzoek naar de privacybezwaren rondom het 'track en trace'-systeem dat wordt ingevoerd om de kilometerheffing in goede banen te leiden. Het gps-kastje dat in elke auto wordt geplaatst en alle gegevens doorstuurt is uitgegroeid tot een van de belangrijkste bezwaren tegen de kilometerheffing.

Volgens de onderzoekers is er echter haast geen reden om op privacygronden bezwaar te maken tegen de kilometerheffing. Nederlanders beschikken over te weinig kennis over de voordelen van het systeem en dat wakkert de angst aan. Verder blijkt dat de acceptatie van het gps-systeem bij mensen aanzienlijk groter is als ze er financieel niet op achteruit gaan.

Opportunistisch

"Zolang autorijders in Nederland het gevoel hebben er niet op achteruit te gaan, zal de acceptatie vermoedelijk ook groot zijn", zegt psycholoog Jan Willem Bolderdijk. Als er meer kennis is over het systeem en mensen het gaan zien als positief zullen automatisch de privacybezwaren afnemen, verwachten de onderzoekers.

Daarom pleiten de wetenschappers voor een intensief pilotproject, waarin mensen direct geconfronteerd worden met de kosten die ze maken met hun rijgedrag maar ook de effecten van het beleid op files en milieukwaliteit duidelijk worden. "Door de gebruikers te laten zien dat het systeem echt werkt, zal de acceptatie hoger zijn. Zowel op het vlak van financi├źn als met betrekking tot de privacy."

Privacybelofte

De overheid beloofde eerder al de privacy van burgers te respecteren bij het registeren van de gereden kilometers. De overheid gaat niet bijhouden wie waar op welk tijdstip rijdt. De lokatiegegevens blijven in de auto, beloofde Verkeer en Waterstaat. De rijhistorie kan wel als bewijs worden gebruikt in een strafzaak.