De Raspberry Pi komt volgende maand beschikbaar voor het grote publiek, maar de makers van de superkleine computer veilen alvast de eerste beta-modellen op eBay. De eerste tien gebouwde Pi-systemen gaan deze week van de hand.

Op dit moment staan er al zes op eBay, de andere vier komen volgens The Register later deze week beschikbaar. Het hoogste bod op het laatste betamodel staat op dit moment boven de 2000 pond (2400 euro). Volgens Raspberry Pi vloeit de opbrengst van de veiling terug in de eigen foundation.

Formaat van een creditcard

De computer heeft het formaat van een creditcard en heeft enkel een HDMI-aansluiting en één usb-poort. De computer kan via de HDMI-aansluiting worden aangesloten op een televisie of monitor. Via een usb-hub is eventueel meer randapparatuur aan te sluiten.

Volgende maand komt de computer beschikbaar in twee versies, beide hebben een 700 MHz-processor en draaien op Linux. De versie van 35 dollar (ongeveer 27 euro) beschikt over 256 MB RAM, de 25 dollar-versie (17 euro) moet het doen met 128MB aan geheugen.

Directeur Eben Upton van de Raspberry Pi-foundation legt uit wat de kopers krijgen voor hun geld.