Dat is de pessimistische boodschap die Wayne Williams, CEO van ontwikkeltoolbouwer Embarcadero eigenaar van Codegear en daarmee Delphi, heeft voor Techworld.

Uiteraard staat de software-ontwikkeling niet stil, maar het is een illusie om te denken dat de snelle groei van het aantal kernen in omgevingen kan worden opgevangen met louter programmeertrucjes.

Daarmee sluit Williams zich aan bij Gartner, die eind januari ferm waarschuwde voor de problemen die kunnen ontstaan doordat processors steeds meer kernen bevatten, terwijl software gewoon als enkelvoudig proces zijn opgebouwd. "Applicaties zullen in de toekomst veel vaker een eigen kern toegewezen krijgen", zegt Williams. "Eigenlijk kun je zeggen dat servers met gespecialiseerde kernen zullen werken: een kern per applicatie."

Ontwikkelaars zullen in eerste instantie het aantal threads gaan verhogen, een oplossing die wordt ondersteund door grote chipfabrikanten. Maar dat staat nog ver af van werkelijk parallelisme, stelt Williams. "Het probleem met multithreading is dat het handmatig moet worden toegepast. Ontwerp en architectuur worden er heel complex van." Bovendien is parallelisme een probleem dat al erg lang bestaat, en het is tot op heden niet gelukt om het te automatiseren. "Zelf was ik tien jaar oud toen ik mijn eerste programmaatje schreef in assemblycode. Toen speelde het probleem van parallel programmeren al, en sindsdien is er niets veranderd. Het menselijk brein is al niet in staat om parallel te denken, dus je kunt niet van programmeurs verwachten dat de knop in een keer om gaat. Zelfs op de supercomputers spelen ze het niet klaar."

Kwaliteit software

Maar anders dan Gartner, zegt Williams niet dat de kwaliteit van applicaties daardoor per se achteruit zal hollen. "Ik zie het niet zo'n vaart lopen dat ontwikkelaars onder druk van de hardwarefabrikanten onaffe producten gaan afleveren", zegt hij. "Wellicht dat er meer bugs in de software komen omdat ontwikkelaars met meer threads moeten werken, dan zou je misschien kunnen spreken van een aftakeling van de kwaliteit. Maar het is niet zo dat apps overhaast worden omgeschreven." Systeembeheerders zullen wel te maken krijgen met onbezette systeemkracht, en dus de kosten die daaraan verbonden zijn, zo zegt de CEO.

Williams heeft niet alleen maar slecht nieuws voor systeembeheerders. Hij verwacht dat het steeds meer streamen van apps, al dan niet in de cloud, voor flinke besparingen zal zorgen in het uitrollen en beheer. "Het is in de wereld van ontwikkeltools nog dikwijls chaos: verschillende versies die naast elkaar draaien, licentiebeheer, dat soort dingen", zegt Williams. "Klanten van ons hadden alleen voor de uitrol van een paar van onze tools drie a vier maanden aan manuren nodig. Door het allemaal centraal op een server te zetten, is dat probleem in een klap opgelost: een beheerder kan zich dan rustig bezighouden met de infrastructuur."

Zijn bedrijf heeft vorige maand daarom een 'on-demand'-optie toegevoegd aan zijn software, ook in Nederland. "Je zet de boel op een server, je koopt een licentie en je bent klaar. Geen versiebeheer meer, en vooral geen uitrolproces. De gebruikers stuur je een linkje, en als ze daarop klikken krijgen ze een uitgebreide GUI voorgeschoteld. Je hoeft niet te installeren, je hebt geen browser nodig, gewoon geen concessies." Hij verwacht, ook met de cloud-hype in het achterhoofd, dat dergelijke manieren om applicaties te draaien erg populair gaan worden. Bron: Techworld