ProRail zet sinds kort drones in om eenvoudiger te controleren of de verwarming van wissels op het Nederlandse spoornetwerk naar behoren werkt. Falende verwarming leidt tot vastzittende wissels met treinvertragingen en -verstoringen als gevolg. Met onbemande mini-helicopters van Secure In Air kan ProRail deze klus in principe goedkoper, sneller en veiliger uitvoeren.

Treinen kunnen door

Door de inzet van drones hoeft er minder personeel het spoor op. De infraroodcamera detecteert de temperatuur van de rails, en ziet zo of de wissels nog wel verwarmd zijn. Het systeem is getest bij enkele grote spooremplacementen rondom Amsterdam en Utrecht, meldt de woordvoerster van ProRail desgevraagd.

“De techniek moet nog verder worden verfijnd. De link tussen de beelden die de drones maken en welke wissel je precies ziet moet nog duidelijker worden gemaakt. Daar gaan we de komende periode hard aan werken", aldus ProRail. De proef is desalniettemin geslaagd, vindt de spoorbeheerder.

Politiedrone aan de grond

Drones krijgen steeds meer toepassingen buiten het slagveld. De politie Amsterdam gebruikt al enkele jaren drones bij grote, riskante acties zoals het ontruimen van een kraakpand of de arrestatie van een verdachte onderwereldfiguur. Deze AirRobot is inmiddels afgedankt wegens technische storingen.

Infraroodbeeld van de drone (Bron: ProRail)

ProRail dronebeeld