Na jaren van voorbereiding komt ARM mogelijk nog dit jaar met een nieuw processorontwerp voor servers. De volgende versie van de ARM-architectuur is 64-bit, waardoor het grote hoeveelheden geheugen kan gebruiken. De nieuwe generatie ARM-servers moet energiezuiniger en dus in gebruik veel goedkoper zijn.

Krachtige X-Gene chip

ARM werkt samen met partner Applied Micro Circuits, dat een licentie heeft bemachtigd voor komende generatie processorarchitectuur ARMv8. De eerste 64-bit ARM-servers hebben een Applied Micro's X-Gene chip en verschijnen dit jaar of in slechtste geval medio 2013 op de markt, laat directeur Ian Ferguson weten aan Webwerelds zustersite Computerworld.

ARM streeft ernaar om apparaten met de 64-bit ARM-chips in 2014 op de markt te hebben. Ondertussen werkt de chipmaker ook nieuwe processorontwerpen (codenaam Apollo en Atlas) die ook gebaseerd zijn op de ARMv8-architectuur. “Hardware gebaseerd op deze cores kunnen verwacht worden in 2014", aldus Ferguson.

Concurrentie met Intel en AMD

De nieuwe architectuur moet op termijn concurreren met het machtige Intel en AMD. Zij beheersen momenteel de servermarkt met x86 instructiesets, die ook de stap van 32-bit naar 64-bit hebben gemaakt. ARM ziet deze verschuiving als ideaal instapmoment in de servermarkt. Al rekent het niet direct op een groot marktaandeel. Ferguson: “We verwachten een bescheiden twee procent in 2014".

De komende jaren moet eerst een compleet ecosysteem rondom de nieuwe generatie chips worden opgebouwd. ARM werkt daarbij onder meer samen met chipmakers Samsung, Texas Instruments, Qualcomm, Nvidia, Broadcom en Infineon. De gesprekken met hosting providers die ARM-servers in de toekomst kunnen implementeren, lopen inmiddels al.