GlasvezelNet Amsterdam (GNA), BBned en InterNLnet zullen de test vanaf woensdag 10 september uitvoeren op het glasvezelnetwerk van de Amsterdamse wijken Osdorp, Zeeburg en Oost/Watergraafsmeer, waar inmiddels 40.000 huishoudens op een glasvezel netwerk zijn aangesloten.

In de academische wereld worden nu al netwerksnelheden tot 10 Gigabit per seconde gehaald bij 10 gelijktijde verbindingen, maar dat geldt uitsluitend voor verbindingen tussen twee punten en daarvoor is speciale apparatuur vereist. De test moet vooral aantonen "hoe dichtbij de commerciële haalbaarheid is", legt Herman Wagter, algemeen directeur van GNA uit. "Dit is onder het motto van: beter goed voorbereid dan te laat." GNA bouwt en beheert in Amsterdam een glasvezelnetwerk en stelt dat beschikbaar aan commerciële providers, zoals InterNLnet.

"Wat wij zien is dat 1 Gb symmetrisch breedband dichterbij is dan iedereen dacht. We verwachten ook dat die vraag sneller komt dan sommigen roepen," vervolgt Wagter. Een rapport van TNO stelde in 2004 nog dat de consumenten in 2008 genoeg zouden hebben aan 3 tot 7 Mb.

Kosten

Het is nog niet bekend hoeveel een 1Gb breedbandabonnement gaat kosten. In Zweden en Hong Kong zijn nu al op beperkte schaal 1Gb verbindingen beschikbaar, waarbij de prijzen op drie tot viermaal het niveau van een 100Mb-verbinding liggen. InterNLnet rekent voor een 100Mbit-abonnement 99,95 euro per maand. Bij KPN kost 60Mb 110 euro per maand.

Hoewel de techniek zo goed als klaar is, verwacht Wagter dat 1Gb-verbindingen nog zo'n 3 tot 5 jaar op zich zullen laten wachten. Daarbij is het vooral aan de glasproviders om te besluiten wanneer deze snelle abonnementen beschikbaar komen.

Kannibaliseren

Telecomconsultant Paul Brand van Stratix waarschuwt daarbij dat providers dergelijke supersnelle aansluitingen voor consumenten nog wel kunnen afknijpen. "Het is de vraag of het zo hard gaat lopen," stelt de consultant. De consumentenpakketten zouden namelijk de markt voor duurdere zakelijke abonnementen kunnen kannibaliseren.

Desondanks ziet hij 1Gb als een zekere zaak. DSL loopt voor internet tegen de fysieke snelheidslimieten aan, en is bovendien ongeschikt als doorgiftekanaal voor televisie. Glasvezel kan naast supersnel internet ook zonder moeite analoge televisie doorgeven. Uiteindelijk biedt glasvezel het beste alternatief voor kabel, zegt Brand. Hij schat echter dat de volledige verglazing van Nederland nog zeker 5 tot 10 jaar zal duren.