De handcomputerfabrikant beschuldigt de processorproducent van merkenschending. Het gaat om Intels gebruik van het woord ‘netbook’. Psion Teklogix claimt dat als merknaam te bezitten. Het bedrijf spant nu een rechtszaak aan tegen Intel. De beschuldiging luidt dat de chipmaker oneigenlijk geld verdient aan het merk netbook. De eis is onmiddelijke stopzetting van die activiteiten en betaling van 1,2 miljard dollar schadevergoeding.

Intel gebruikt niet alleen de naam waar Psion aanspraak op maakt, maar bezit bovendien de domeinnaam netbook.com. Dat verwijst nog altijd door naar de ‘voordeur’ van Intels website, niet naar bijvoorbeeld de energiezuinige Atom-processor die veelgebruikt is in netbooks. Psion stelt dat Intel moedwillig en met kwade opzet het netbook-merk schendt.

Handelsmerk schrappen

Dell is in deze kwestie al in de tegenaanval gegaan. Het bedrijf beschuldigt Psion van ‘trolling’ met zijn merknaamclaim. Dell heeft het Amerikaanse patentenbureau gevraagd dat handelsmerk te schrappen, omdat Psion het te lang niet heeft gebruikt.

De handcomputerfabrikant spreekt dat tegen, maar heeft zijn Windows CE-computer netBook in 2003 van de markt gehaald. Dit na tegenvallend succes voor die mini-notebook. Nieuwe modellen staan niet op stapel, maar Psion zegt dat zijn merkenrecht hoe dan ook valide is. Het bedrijf is in januari dit jaar gekomen met claims om die naam te gelde te maken.

Pc-markt

Een netbookleverancier als HP heeft een eigen naam (Mini) voor deze mini-laptops en schaart die in de categorie notebooks. Woordvoerders gebruiken die naam dan ook met volharding. Intel, Dell en andere fabrikanten willen juist ‘netbook’ als algemene term hanteren om de consument duidelijkheid te bieden. Bovendien is er veel geld hiermee gemoeid.

Terwijl de pc-markt zwaar onder druk staat, doet de relatief nieuwe categorie van de netbook het namelijk juist goed. De marges op die apparaten zijn echter klein, zeker vergeleken met desktops en reguliere laptops. Overigens compenseert de goede netbook-verkoop volgens onderzoeksbureau Gartner niet het zware weer voor de gehele pc-markt.

UPDATE:

Het schort nogal aan actief gebruik van de merknaam 'netbook' door Psion. Een search op de website van dat bedrijf levert slechts twee hits op: de overzichtspagina van 'discontinued products' en een PDF van het recente persbericht met de claim op de naam.