De nieuw Pico-ITX van Via is 10 bij 7,2 centimeter groot en ontworpen voor Via's C7- en Eden-families van microprocessors. Het nieuwe ontwerp opent de deur naar hele kleine computers, aldus de fabrikant.

De fabrikant gebruikt onder andere zijn eigen VS700-chipset, waarbij de geheugencontroller, de grafische kaart en de i/o-hub op een enkele chip zijn geplaatst in plaats van twee. Het moederbordje is voorzien van een enkel geheugenslot voor maximaal 1 GB ddr2-geheugen.

Het is niet bekend wanneer het nieuwe bord zal worden geïntroduceerd. Via zegt echter zijn eerste product met Pico-ITX aan boord 'binnenkort' te introduceren.

Via heeft ondertussen wel een gedetailleerd document vrijgegeven met alle technische specificaties (pdf) van het moederbord. Het bedrijf hoopt hiermee andere fabrikanten voor zich te winnen.

Via is de op twee na grootste leverancier van x86-processors en volgt concurrenten Intel en AMD op grote afstand. De fabrikant is erg actief op de markt voor kleine computers die weinig stroom verbruiken. Bron: Techworld