Google Apps Directory Sync komt uit de stal van webbeveiligingsbedrijf Postini, dat sinds de zomer van 2007 deel uitmaakt van de zoekreus. Met het component hoeft de Google Apps-beheerder niet langer voor elke gebruiker een aparte account aan te maken en te onderhouden. In plaats daarvan wordt de informatie door de tool direct naar Apps gepushed.

De belangrijkste LDAP-achtige omgeving is uiteraard Active Directory, en Google Directory Sync moet daar ook geheel compatibel mee zijn. Ook andere grote LDAP-omgevingen, zoals Lotus Notes van IBM, kunnen gebruikers direct naar Google Apps duwen. De LDAP-informatie zelf blijft onaangeroerd, zo verzekert Navneet Goel van de Google Enterprise-divisie in een post op het Enterprise-blog. Het draait daarbij achter de firewall.

Bedrijven die Google Apps gebruiken, doen dat vaak naast een bestaande omgeving, en de tool kan dan ook gebruikt worden om dat te faciliteren. Maar het maakt het ook mogelijk om snel over te stappen van een lokaal draaiende omgeving naar de internetdiensten van Google. Directory Sync is kosteloos beschikbaar voor abonnees van Google Apps Premier, Education en Partner. Bron: Techworld