"Voor bellen via internet via Skype, Rits Telecom of andere voip-aanbieders zou altijd het lokale tarief moeten worden gerekend", meent Tweede-Kamerlid Martijn van Dam (PvdA). "Bellen via internet is niet geografisch gebonden. Het onderscheid tussen lokale en interlokale tarieven is dus niet logisch."

Van Dam heeft daarom kamervragen gesteld aan minister van Economische Zaken Laurens Jan Brinkhorst. De politicus wil onder meer weten of ook de minister de huidige tariefstructuur onduidelijk vindt.

Ook wil Van Dam van Brinkhorst weten of via wet- of regelgeving af te dwingen is dat internetbellen altijd tegen lokaal tarief wordt afgehandeld.

Het Tweede-Kamerlid vindt het bijvoorbeeld vreemd dat mensen die via voice over ip bellen een aan hun woonplaats gerelateerd netnummer krijgen toegewezen.

"Het zou logischer zijn om voip-bellers een eigen nummerrange te geven. Omdat voip over het algemeen via vaste aansluitingen plaatsvindt, maar niet locatiegebonden is, vind ik dat bellen van en naar een voip-abonnee altijd voor lokaal tarief moet worden afgerekend."

Skype

Skype heeft overigens dinsdag een b├Ętaversie van zijn internetbelsoftware voor Mac OS X beschikbaar gemaakt. De software is gratis te downloaden.

Skype for Mac OS X is de vierde versie van Skype's software. Eerder al kwam de fabrikant met een versie voor Windows, Linux en de PocketPC.