Diensten of infrastructuur? Deze cruciale vraag gonst feitelijk al jaren in de wereld van de telecombedrijven. Alle betrokkenen, de politiek incluis, zijn het er over eens dat er eindelijk eens wat moet gebeuren rondom breedband. Vooralsnog lijkt evenwel iedereen op iedereen te wachten. Deze week kwam minister Brinkhorst van Economische Zaken met zijn langverwachte, en door de kabelsector toegejuichte, breedbandnota. Hierin wordt geen cent uitgetrokken voor de verbetering van de bestaande infrastructuur. Sterker nog: het ministerie houdt zich nadrukkelijk afzijdig van één bepaalde technologie. Dit moet de markt zelf maar regelen, zo is het idee. In plaats daarvan wil het kabinet nieuwe diensten stimuleren. De PvdA redeneert precies andersom, zo blijkt uit de vrijdag gepresenteerde alternatieve breedbandnota. Eerst de infrastructuur verbeteren via maatregelen, daarna komen de diensten wel, zo is kort door de bocht het idee van Martijn van Dam en Ferd Crone van de PvdA.

Verlamming

Van Dam heeft weinig op met de huidige kabinetsplannen waarbij het primaat bij de diensten ligt. "Die houding verlamt nu juist de hele breedbandontwikkeling in Nederland. Op die manier gebeurt er helemaal niets", zo zegt Van Dam in een toelichting op het plan. Een razendsnel glasvezelnetwerk is volgens de PvdA noodzakelijk wil Nederland mee blijven kunnen in de vaart der volkeren. Als er eenmaal een dergelijk netwerk ligt, dan komen de diensten van commerciële partijen vanzelf wel, zo denkt Van Dam. "Uiteraard moet de overheid daarnaast ook met diensten via internet over, maar dat staat hier lost van." Consumenten hebben nu maar een beperkte keuze als het gaat om telefoon, internet en televisie, zo vindt de PvdA: je moet kiezen tussen KPN of de kabel. Als er glasvezel wordt aangelegd komt daar volgens de socialisten verandering in. Van Dam en Crone denken aan een bedrag van zestig euro per maand waarvoor de consument tv, telefoon én supersnel internet krijgt.

Goedkoop

"Veel goedkoper dan nu. Bovendien kunnen consumenten door glasvezel kiezen tussen meerdere aanbieders. Niet tevreden met de ene aanbieder, dan stap je gewoon over naar de andere", aldus de PvdA. Om het dure graafwerk te stimuleren heeft de partij een aantal maatregelen in gedachten. Allereerst is er een garantieregeling voor de eerste 300.000 aansluitingen voor bedrijven die investeren in glasvezel. Valt de opbrengst tegen, dan kunnen zij maximaal de helft van de kosten terugkrijgen. Verder noemt de PvdA fiscale kortingen voor de aanleg van glas en de ontwikkeling van breedbanddiensten. Essentieel hierin is een verbod op `verticale integratie': de eigenaar/graver van een glasvezel mag zelf geen netwerkaansluitingen of diensten aanbieden om te voorkomen dat partijen hun macht misbruiken.

Open toegang

Van Dam en Crone willen hiermee situaties voorkomen zoals die nu op het kabel- en telefoonnet plaatsvinden: geen open toegang. Ook minister Brinkhorst vindt deze situatie overigens niet wenselijk, zo liet hij eerder deze week doorschemering bij zijn toelichting op de breedbandnota. "Het is jammer dat ik geen minister van Economische Zaken was toen het zo slecht met KPN ging. Ik had in dat geval nooit toegestaan dat KPN zijn positie op het vaste net zou behouden", aldus de minister dinsdag in Den Haag. Tot slot wil de PvdA een verplichting om bij de aanleg van glasvezel het netwerk ter beschikking te stellen aan minstens vier tot zes aanbieders, zodat consumenten echt kunnen kiezen. Het benodigde geld wil de partij onder meer onttrekken uit de potjes die nu voor Kenniswijk beschikbaar zijn. Er zou geen extra geld in de plannen hoeven te worden gestoken. Het plan `Nederland van Glas' staat in doc-formaat op de site van Martijn van Dam.