Een manager van chipfabrikant Qualcomm zegt dat het bedrijf blijft geloven in een toekomst voor Windows RT-tablets, ondanks de matige eerste verkoopcijfers voor de Windows-tablets met ARM-chips. Luis Pineda, senior vice president of product management at Qualcomm, zei vrijdag tegenover Computerworld "zeer optimistisch te zijn over de toekomst van Windows RT".

Nieuwe generatie RT-apparaten

Qualcomm levert de op ARM-gebaseerde Snapdragon-chips in Windows RT-tablets die eind vorig jaar zijn gelanceerd door Dell en Samsung. Het bedrijf wil ook snellere chips voor de volgende generatie Windows RT-apparaten uitbrengen die door andere tabletproducenten zullen worden gebruikt, zegt Pineda. Hij blijft ondanks de verkoopcijfers 'erg enthousiast over Microsofts strategie rond Windows RT'.

Qualcomm werkt met eerdere OEM's aan de lancering van nieuwe Windows RT-apparaten, aldus Pineda. Door nadrukkelijk te 'Windows RT' zeggen, lijkt Pineda de speculaties over een eventuele samenvoeging van Windows 8 en RT deze zomer met de komst van Windows Blue te weerspreken.

Samsung stopt met RT

RT is de speciale Windows 8-versie voor apparaten met ARM-chips en ondersteunt geen oude Windows-applicaties. De ARM-versie van Windows kan alleen nieuwe Metro-apps draaien. De aloude desktopomgeving is alleen toegankelijk voor en te gebruiken door Microsofts eigen applicatiepakket Office 2013, wat standaard meekomt met RT.

Samsung besloot onlangs vanwege de tegenvallende vraag te stoppen met het uitbrengen van Windows RT-tablets in Europa. Naast Microsoft zelf, met zijn Surface RT, zijn er nu alleen nog Dell, Asus en Lenovo die tablets met de ARM-variant aanbieden. De verkoop van de Surface Pro met het reguliere WIndows 8 verloopt ook beter dan die van de Surface RT.