Bij desktopvirtualisatie worden de desktopimages geplaatst op servers in het datacentrum, met als voordeel een gecentraliseerd beheer en een desktop die overal beschikbaar is. Deze vorm van virtualisatie wordt al tijdje gepropageerd door een groep leveranciers die zich heeft geschaard achter de Virtual Desktop Infrastructure (VDI) van VMware. Nu Citrix zijn XenDesktop op de markt heeft en VMware zijn VDI-gedachte helemaal heeft uitgedokterd, is desktopvirtualisatie echter in een stroomversnelling terecht gekomen.

Parallels brengt nu samen met Quest Software een VDI-bundel op de markt waarin Virtuozzo Containers servervirtualisatie van Parallels wordt gecombineerd met de Virtual Access Suite van Quest waarin de connectiebroker en de beheersoftware zit. Quest kreeg VAS eind vorig jaar in handen door een overname van Provision Networks.

Containers Opvallend is dat Parallels niet zijn aankomende Parallels Server voor hardwarevirtualisatie inzet voor VDI. In plaats daarvan heeft het gekozen voor zijn Virtuozzo Containers dat draait bovenop het host-besturingssysteem. Omdat de 'containers' geen eigen systeembronnen nodig hebben zou een enkele server tot drie keer meer desktops kunnen herbergen dan wanneer gebruik wordt gemaakt van hardwarevirtualisatie. De VDI-oplossing van Parallels en Quest zou hierdoor aantrekkelijk kunnen worden voor serviceproviders die virtuele desktops willen verhuren. Bron: Techworld