Dat bleek maandag tijdens de vijfde Mobile Monday in de Rode Hoed in Amsterdam die geheel in het teken van mobiel betalen stond. Na eerdere succesvolle tests met afrekenen per mobiel bij de C1000 en de Febo gaat de Rabobank verder met de ontwikkeling van hun mobiele betaalsysteem.

De bank gaat tests doen met mobiel betalen bij fietsenstallingen. Ook wordt er gedacht aan een betaalsysteem op scholen zodat geen cash meer nodig is. Een telefoon wordt gebruikt als een geavanceerde versie van de chipknip. Daarnaast ontwikkelt de bank een systeem voor kleine betalingen tussen personen.

Kip en ei

Rabobank is een van de grootste spelers op de Nederlandse markt en zegt zo'n 100.000 klanten te hebben. "Wij zijn de enige bank ter wereld die ook mobiele telefonie aanbiedt", zegt Dan Armstrong, cto van Rabo Mobiel. Volgens hem is er 'natuurlijk een toekomst' voor mobiel betalen en bankieren, maar is er nog een 'kip en ei probleem'. Aan de ene kant zal de consument warm moeten lopen voor betalen per telefoon, maar de winkeliers moeten deze mogelijkheid ook gaan aanbieden.

Rabobank wil voor mobiel betalen gebruik gaan maken van Near Field Communication (nfc) chips. Een variant van de RFID-chip die in twee richtingen communiceert in plaats van alleen maar zendt. "NFC is op dit moment veel te duur, dat weten we allemaal", doet Amstrong uit de doeken. Ook de huidige penetratie van telefoons die uitgerust zijn met een nfc-chip is te verwaarlozen.

Uitproberen

Toch ziet Armstrong mogelijkheden. Volgens hem is het zaak om zoveel mogelijk uit te proberen om te kijken wat er werkt. Daarnaast blijft nog de vraag wat de geaccepteerde standaard wordt voor mobiel betalen. Die moet namelijk goedgekeurd worden door SEPA de onlangs in het leven geroepen Europese betalingsstandaard.

Armstrong heeft goede hoop dat de door de Rabobank ontwikkelde betaalmethode MiniTix de shortlist gaan halen.

Toch noemt hij de toekomst 'onzeker' als gevraagd wordt waar mobiel betalen in 2012 zal staan. "Er zijn meerdere problemen. Mensen willen verschillende telefoons en de infrastructuren die moeten worden aangelegd zijn een nachtmerrie."