Er was een tijd dat als men een goedkope single-board computer wilde hebben, men direct aan Arduino dacht. De laatste tijd lijkt de Raspberry Pi dat stokje te hebben overgenomen. Hoewel de apparaten allebei met een totaal ander doel zijn ontwikkeld zijn ze beide met open armen ontvangen door de "maker community".

Voorheen was het zo dat gebruikers add-on bordjes moesten toevoegen aan de Arduino als ze bijvoorbeeld gebruik wilden maken van Bluetooth of Wifi. Maar daar komt nu verandering in.

Het bedrijf presenteerde afgelopen week op de Maker Faire twee nieuwe bordjes die een stuk uitgebreider zijn dan de originele Arduino.

Primo

De Primo heeft Wifi, Bluetooth (low energy), NFC en infrarood-poorten aan boord terwijl de Primo core het alleen moet doen met Bluetooth. De Core heeft op de achterkant een connector voor een knoopcel-batterij en een connector waarmee deze kan worden bevestigd aan een groter bordje genaamd Alicepad. Dit bordje maakt het mogelijk extra add-ons aan te sluiten waaronder een NFC-antenne en een USB-poort.

Otto

De fabrikant kwam ook met een groter, uitgebreider bordje op de proppen, de Otto. Dit apparaatje bevat een ingebouwde microfoon en een hele zwik aan verschillende connectoren. "Dit is de eerste keer dat wij een microfoontje hebben toegevoegd aan de PCB. Dat hebben we gedaan om interactie met de apparaten makkelijker te maken door middel van spraakopdrachten als 'doe het licht aan' of 'waar ben ik'," aldus Frederico Musto, CEO van Arduino.

De Otto kan overweg met Amazon's Echo-API waardoor mensen makkelijk stemgestuurde opdrachten kunnen toevoegen aan hun projecten.

De apparaten zouden eind juni, begin juli uit moeten komen. Het is nog niet bekend hoeveel de bordjes gaan kosten.