Model A heeft lang op zich laten wachten. Uiteindelijk kwamen de eerste samples eind november beschikbaar en nu is de massaproductie gestart. Pi Model A is onder meer te krijgen via RS Components, een distributeur van elektronica, die gevestigd is in Haarlem. Daar is ook Model B te krijgen.

Prijsverschil is 7,50 euro

Zowel wederverkopers als particulieren kunnen de Pi online bestellen. De prijs is 19,33 Britse pond. RS Components haalt zijn spullen direct vanaf de Britse moedermaatschappij. Het meer uitgebreide Model B kost 25,92 Britse pond. Omgerekend in Euro's zijn de prijzen respectievelijk 22,50 en 30 euro. Model A mist ten opzichte van Model B niet alleen een ethernetpoort, maar heeft ook maar een usb-poort en 256MB RAM.

Model A is alleen in Europa verkrijgbaar, maar de makers willen zo snel mogelijk orders mogelijk maken uit de rest van de wereld. Op het blog van de Raspberry PI Foundation wordt die vertraging verklaard door “het benodigde papierwerk" dat de export naar de Verenigde Staten mogelijk moet maken.

Minder energieverbruik

Het voordeel van Model A, behalve de lage prijs, is dat de micro-pc een stuk energiezuiniger is. Volgens de makers komt de vraag overal uit het ICT-gebied: bij robotica, automatisering, partijen die industriële controlemechanismen bouwen en particulieren die een goedkoop mediacenter in elkaar willen zetten. Het Model B doet het beter dan verwacht.

Model A liet op zich wachten omdat de vraag zo hoog is. Voorheen werden Model B's gestript van een aantal onderdelen om Model A te maken. Maar die Model B's zijn nog erg in trek, aldus de organisatie op het Rapsberry Pi-blog.