De Raspberry Pi gaat komend jaar mee de ruimte in. Eén van de collega's en opvolgers van de Nederlandse astronaut André Kuipers, de Brit Tim Peake, vertrekt in november voor zes maanden naar het ISS en neemt dan twee zogenaamde 'Astro Pi's' mee.

Zo'n aangepaste mini-pc is een Raspberry Pi-HAT (Hardware Attached on Top) en komt met gyroscoop, versnellingsmeter, magnetometer en sensoren voor temperatuur, luchtdruk en luchtvochtigheid. De Astro Pi heeft ook een real-time klok, LED-display, cameramodule en infraroodcamera.

Scholieren bedenken ruimteapps

De razend populaire Raspberry Pi, op de markt sinds 2012, is oorspronkelijk bedoeld voor educatieve doeleinden. Ook nu is er weer een schoolproject aan gekoppeld. Britse scholieren mogen ideeën indienen voor apps of experimenten met de mini-pc in de ruimte.

Tijdens zijn missie gaat Peake de Astro Pi's de winnende code uploaden en inzetten. De bij het ISS gegenereerde data wordt vervolgens gedownload en naar de winnende scholierenteams gestuurd. De wedstrijd wordt georganiseerd door de Raspberry Pi Foundation samen met de UK Space en de Europese ruimtevaartorganisatie ESA.