Eben Upton, oprichter van de Raspberry Pi, had als origineel idee de opvolger van de populaire computers duurder en krachtiger te maken. De nieuwe iteratie zou ongeveer 50 a 60 dollar kosten. Uptons bedrijf had van Google een donatie ontvangen van een miljoen dollar met het doel 15.000 computers te verspreiden onder schoolkinderen.

Plannen

Vlak voor de donatie-aankondiging raakte Upton in gesprek met Eric Schmidt, destijds voorzitter van Google. Tijdens dat gesprek deed Upton uit de doeken wat de nieuwe plannen waren voor de nieuwe Raspberry Pi.

Schmidt was het niet eens met deze plannen en pleitte niet alleen voor een goedkopere versie die even krachtig zou zijn als het origineel, maar ook voor een krachtigere versie die even duur zou zijn als de eerste Raspberry Pi.

0 - 2

Upton meldt in een interview met the Washington Post dat het een "levensveranderend" gesprek was dat uiteindelijk heeft geleid tot het van tafel vegen van de originele ideeën. De krachtigere Raspberry Pi is uiteindelijk uitgebracht als de Raspberry Pi 2, en de goedkope, vijf dollar kostende versie als de Raspberry Pi zero.