De RC's Windows Vista SP2 en Windows Server 2008 SP2 worden volgens Ars Technica nog vandaag en morgen via Windows Update verspreid onder testers die zijn aangesloten bij het Microsoft Connect-programma. Op basis van de uitkomsten van de RC-testen moeten de laatste plooien gladgestreken worden voordat de nieuwe service packs definitief worden uitgebracht. Dat staat officieel gepland voor het tweede kwartaal van dit jaar, volgens geruchten wordt het mei of juni.

Naast dat de service packs alle tot dan toe uitgebrachte patches bij elkaar raapt, wordt de hardware-ondersteuning verder uitgebreid en worden de updates vergezeld door een 'clean up' tooltje (compcln.exe) die oude versies van aangepakte bestanden geheel verwijdert. Windows Server 2008 SP2 zorgt ervoor dat Hyper-V als native programma wordt toegevoegd, mocht je een versie hebben waarbij dat nog niet het geval was. De sleutels voor Terminal Server zijn vanaf de SP ook backwards compatible met oude versies; oudere TS-clients konden geen verbinding leggen met de server omdat de sleutel van Terminal Services ondertussen is opgewaardeerd van 512 bytes naar 2048 bytes.

Energiebeheer voor zowel lap- als desktops wordt verbeterd, en zijn nu als Group Policy te beheren. Een uitbreiding van WebDAV moet de authenticatie van Office-gebruikers flexibeler maken, en het moet beheerders ook helpen dat de SP's voor Vista en WS2008 zijn gevangen in dezelfde installer.

De RC's komen een maand na de uitgave van de zogenaamde escrow-build, de eerste versie na de feature-freeze. Bron: Techworld