Nokia heeft bij de rechtbank Amsterdam een voorlopig verbod gekregen op de microfoon die in de One zit, het nieuwe vlaggenschip van HTC. Deze zogenaamde high dynamic range (HDR) microfoon is namelijk exclusief voor Nokia geproduceerd door STMicroelectronics, maar blijkt ook in de HTC One te zitten.

Exclusieve Nokia-microfoon

Volgens Nokia heeft STMicroelectronics, statutair gevestigd in Amsterdam, dit exclusieve contract geschonden door identieke technologie aan HTC te leveren. Het verkoopverbod op de HDR-microfoons is per direct en wereldwijd, aldus Nokia in een reactie aan Webwereld.

De rechter oordeelt dat het verbod om aan andere partijen te verkopen een jaar duurt, tot 1 maart 2014, overeenkomstig het contract tussen Nokia en STMicro. Op straffe van 50.000 euro per illegaal verkochte microfoon, met een maximum van 1 miljoen euro.

Alhoewel Nokia STMicroelectronics aanpakt is de HTC One het concrete doelwit. “HTC heeft geen licentie of toestemming van Nokia om deze microfoons of de technologie waarop het is gebaseerd is te gebruiken. In zijn marketing claimt HTC dat zijn HDR-microfoon een cruciale feature is van de HTC One, maar het is technologie van Nokia, exclusief ontwikkeld voor gebruik in Nokia producten”, aldus Nokia.

Het gaat om speciale microfoon met een dubbel membraan zodat zowel zachte als harde geluiden zonder vervorming kunnen worden opgenomen. Nokia noemt dit High Amplitude Audio Capture (HAAC).

Effect op levering HTC One onduidelijk

STMicroelectronics bevestigt de uitspraak. “De rechtbank Amsterdam heeft vandaag een verbod uitgesproken op de verkoop van een specifieke microfoon op de open markt. We zijn van zins in hoger beroep te gaan”, laat de woordvoerder weten.

Het is onduidelijk welk effect het vonnis heeft op de leveranties van de HTC One, die net in Nederland op gang komt. HTC laat aan Engadget in een verklaring weten “teleurgesteld” te zijn. “We bekijken wat de invloed is op onze business en zullen direct alternatieve oplossingen zoeken."

Er is in elk geval geen sprake van een recall, het terughalen van toestellen uit distributiekanalen. Sterker nog, HTC heeft zelf niet onrechtmatig jegens Nokia gehandeld, constateert de rechter.

UPDATE: De uitspraak is inmiddels openbaar. Informatie over het kortgedingvonnis en Nokia's HAAC-technologie toegevoegd